S meračem toplote račun 30% manji

Grejanje po utrošku se više isplati od daljinskog jer na ovaj način mesečni račun može biti i za trećinu niži, piše "Blic".

Izvor: Blic

Nedelja, 10.11.2013.

09:46

Default images

Problem je što je za to, u većini gradova, potrebna saglasnost svih ili više od polovine stanara zgrade, ali i dodatna investicija po stanu, jer ugradnja merača po radijatoru košta oko 65 evra.

Najbolja je pozicija onih koji žive u zgradama izgrađenim posle 2010. jer u svakom stanu postoji kalorimetar na kome je moguće podešavati potrošnju grejanja prema potrebama.

"U svim ostalim zgradama mora da se sastane skupština stanara ako većina želi da se grejanje plaća po potrošnji, a ne po kvadratu", objašnjava za “Blic” Ranko Relić, direktor kompanije "Rareks“ koja se bavi ugradnjom i očitavanjem.

On kaže da je gradska vlast Beograda donela odluku prema kojoj je potrebno da se svi stanari slože na ovakvu promenu, što predstavlja veliki problem.

Ugradnja sistema grejanja skuplja je u starijim zgradama, jer troškovi opreme i ugradnje na svakom radijatoru koštaju oko 65 evra.

"Za pet radijatora taj trošak je oko 320 evra, a u novim zgradama gde je potreban jedan kalorimetar, a ne posebni uređaji za svaki radijator trošak je oko 250 evra", pojašnjava Relić.

Ova ulaganja se, kako tvrde upućeni, u proseku isplate za dve do tri godine, dok ih zgrade čiji su stanari veće trošadžije otplate za četiri do pet godina.

U firmi "Tehem“ koja očitava stanja preko uređaja za merenje pojedinačne potrošnje kažu za “Blic” da nije uvek pravilo da grejanje po utrošku donosi niže račune.

"Oko 85 odsto zgrada godišnje izdvajaju manje novca za grejanje nego dok su plaćali po kvadratu, i to u rasponu 1.000-2.000 dinara, pa do 30.000 dinara. Ima i onih koji troše mnogo više, pa ne vide benefite", navode u ovoj firmi.

Grejanje po utrošku se najviše isplati u zgradama koje su termički izolovane.

"Tu se samom ugradnjom kalorimetara može uštedeti 40 odsto energije, bez bilo kakve štednje energije. Šteta je što neka elitna naselja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji nemaju ugrađene kalorimetre, a relativno su skoro građena", zaključuje Relić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: