Garancije ne mogu uz Srbijagas

Ministarstvo energetike Srbije saopštilo je da pokušava da ponudi maksimalne garancije da će se izgradnja gasovoda Južni tok odvijati bez ikakvih smetnji.

Izvor: Beta

Subota, 02.11.2013.

16:11

Default images

Međutim, kako navode iz resornog ministarstva, to nije moguće sa ovakvim "Srbijagasom" i njegovim dugovanjima.

"To nije moguće sa "Srbijagasom" kakav je danas, koji je preduzeće sa ogromnim gubicima i dugom koji premašuje milijardu evra. Zbog garancija kojima smo se obavezali i prema građanima i prema partnerima, kao vlada i kao Ministarstvo nastojimo da upravljamo procesom na najbolji mogući način, kako bismo izbegli nepredvidive efekte koje ovakva situacija može imati", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ističe se i da ni od državnih zvaničnika, niti poslovnih partnera iz Rusije nije stigla ni jedna primedba u vezi s raelizacijom projekta Južni tok.

"Od predsednika Srbije, premijera ili predsednika Rusije, kompanija "Gasprom", "Gaspormnjeft", "Srbijagas", NIS ili bilo koga drugog, nismo kao Ministarstvo ili ministar lično, dobili ni jednu primedbu, zamerku ili upit na koje nismo imali odgovor, niti smo izneli stav koji nismo mogli da obrazložimo", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Dodaje se da ministarstvo nije bilo konsultovano ni po jednom pitanju koje bi bilo deo spekulacija koje se pojavljuju ovih dana u međunarodnim komunikacijama.

"Tvrdnje koje se iznose su ili proizvoljne ili su deo konstantnog dezinformisanja javnosti, koja se pokušava polarizovati oko projekata u čijoj realizaciji nema suprostavljenih stavova. Naprotiv, oko njih postoji saglasnost da su dobri za sve strane tako da se njihov smisao s pravom može definisati poslovicom 'čist račun - duga ljubav", poručili su iz ministarsva na čijem je čelu Zorana Mihajlović.

Kao značajne korake preduzete u realizaciji projekta Južni tok minsitarstvo ističe usvajanje Zakona o Južnom toku, kao i Pravilnika o tehničkim uslovima za transport gasovodima pritiska većeg od 16 bara, bez kojeg, kako se napominje, projekat magistralnog gasovoda ne bi mogao da zaživi.

Obezbeđeno je 105 miliona evra iz budžeta za eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, a Gasovod Južni tok dobio je status delatnosti od opsteg interesa

"Sve ovo jasno govori da je Srbija u potpunosti posvećena realizaciji ovog projekta i ako postoji bilo kakav problem, on mora biti artikulisan kroz međudržavna tela, institucije i javnost", zaključuje se u saopštenju Ministarstva energetike.

Gasovod Južni tok i realizacija tog projekta bili su tema nedavnog susreta predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina. Tokom razgovora u Moskvi pominjani su problemi i prepreke koje bi Srbija trebalo da ukloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: