Krstić: Budžet početak ozdravljenja

Budžet sa 2014 godinu prvi je korak ka oporavku srpske privrede, kaže za B92 ministar finansija Lazar Krstić.

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

10:48

Default images

Predlog budžeta obuhvata nedavno predstavljene mere, odnosno dodatno oporezivanje zarada u javnom sektoru, povećanje niže stope PDV kao i smanjenje subvencija. U parlamentu najavljuju da će budžet biti usvojen do kraja meseca.

Finansijski plan Vlade Srbije za sledeću godinu izgleda ovako: prihodi 930 milijardi dinara, rashodi 1 113 milijardi, deficit 182,5 milijardi, odnosno 4,6 BDP. Ministar finansija Lazar Krstić, zadovoljan je što je svoj prvi budžet završio u zakonskom roku, ali planira dugoročno, pa je usvojena i fiskalna strategija za 2015 i 2016 godinu, koja treba da stabilizuje javni dug i podstakne oporavak privrede.

"Ja bih rekao za razliku od prošle godine kada je u ovo vreme pravaljen budžet, ovaj budžet realan, nije pravljen iz političkih razloga već dareflektuje ono što može da se ostvari u ovoj godini. Ja bih rekao da je budzet prvi korak ka oporavku srpske privrede i tako ga treba gledati", kaže Krstić.

Budžetom je obuhvaćeno povećanje PDV ,smanjenje zarada, a pozitivni efekti se očekuju nakon novog zakona o privatizaciji, stečaju, radu, prostornom planiranju. Vlada će smanjiti subvencije, a problem preduzeća u restrukturiranju će se rešavati efikasno, ali odgovorno.

"Smanjene su subvencije i privredi i garancije i ono sto se ispod linije daje za javna preduzeca. To je nešto što radimo zajedno sa ministarstvom privrede, sada kada smo završili budžet mi ćemo zajedno sa bankama i sindikatima, da napravimo konsenzus kako ćemo se odnosti prema svakom preduzeću indvidualno", kaže ministar.

Kristić kaže da nije imao problema, iako je pravljenje budžeta ne samo finansijski već i politički komplikovan proces. Ipak priznaje je da je bilo različitih zahteva.

"Bilo je ogromnih dodatnih zahteva čini mi se do 100 milijardi od svih budžetskih korisnika , ali seli smo i razgovarali o tome sta je realno, pre svega kada su u pitanju infrastrukturni projekti. Napravili smo plan šta je to što možemo da uradimo ove godine i to cemo uraditi", kaže on.

Ovo je prvi put da ministar finansija nakon usvajanja predlog budžeta nije detaljno predstavio javnosti na konferenciji za novinare, ali ministar kaže da će biti ima dosta vremena za debatu.

"Mi tu ništa ne krijemo, budžet ulazi na vreme i to ostavlja dosta vremena i za raspravu sa poslanicima, ali i sa stručnom javnošću. Meni ce biti zadovoljstvo da o tom budžetu diskutujem", kaže Krstić.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da je Predlog zakona o budžetu stigao u skupštinu i da će tokom vikenda biti podeljen poslanicama. Sednica na kojoj će se o budžetu raspravljati biće održana do kraja meseca, prema zakonu budžet bi trebalo da bude usvojen do 15. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: