Najviše trgujemo sa Italijom

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih devet meseci ove godine bila je Italija u koju je izvezena roba vredna oko 1,737 milijardi dolara.

Izvor: B92

Subota, 02.11.2013.

10:17

Default images

Istovremeno je uvoz iz te zemlje bio samo za oko četiri miliona evra viši, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Nemačka sa 1,28 milijardi dolara i Bosna i Hercegovina - 851,9 miliona, a slede Ruska Federacija sa 782,8 miliona i Crna Gora - 641,1 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Italije, bile su Nemačka sa 1,65 milijardi dolara i Ruska Federacija sa 1,15 milijardi, a slede Kina - 1,1 milijarda i Mađarska - 740,8 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,8 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,26 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom, SAD i Ukrajinom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, Kazahstanom, zbog uvoza energenata i Poljskom, zbog uvoza delova za motorna vozila.

Sledi deficit sa Mađarskom, Nemačkom i Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: