Kako odvojiti novac za crne dane?

Da bi obezbedili budućnost, kupili nešto vredno ili se finansijski obezbedili za "crne dane" potrebno je štedeti.

Izvor: 24 sata

Subota, 02.11.2013.

09:49

Default images

Ali, da bi odluku sproveli u delo neophodno je učiniti i nekoliko važnih koraka, koji će vam olakšati sprovođenje zacrtanog.

Napravite listu prioriteta

Pored svake stavke stavite da li je stvarna potreba ili želja. Nakon toga, fokusirajte se na potrebe. Pored svake stavite realni rok kada biste mogli da je ostvarite. Budite realni, ne potcenjujte, ali i ne precenjujte cilj. Te liste fotokopirajte u više primeraka i stavite ih na vidna mesta.

Delujte

Kada ste definisali šta želite, krenite u akciju. Ako je vaša stvarna potreba letovanje, napišite ukupnu sumu koji bi izdvojili. Taj iznos podelite na period koji imate do ostvarenja potrebe. Recimo, turistički aranžman košta 40.000 dinara, podelite na 10 meseci, ispada da svaki mesec treba da odvajate 4.000 dinara. Tako uradite i za ostale stavke.

Budite uporni

I želja za štednju u banci zahteva određeni plan. U slučaju da ste odlučili da štedite u banci, najbolje i možda najlakše je da počnete od malih suma. Takođe, veoma bitno je da budete uporni i da ne odustajete od svog “štednog plana”.

Proverite uslove

Prvo i osnovno je da se raspitate o uslovima i koje vrste štednje postoje. Uobičajena je ponuda štednja po viđenju, na mesec, tri, šest, godinu, dve, tri. U zavisnosti od ročnosti zavisi i kamatna stopa. Pojedine banke nude i posebne pakete štednje, kao što je dečija, isplata kamate unapred... Važno je znati da dinarska štednja se ne oporezuje, dok se za deviznu obračunava porez od 15 odsto na ostvarenu kamatu.

Sigurnost na prvom mestu

Kamatne stope su šarenolike, ali ono što bi trebalo da vas vodi nije visina kamatne stope, odnosno zarada, već sigurnost i reputacija banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: