Raditi na konkurentnosti u agraru

Zbog otvaranja granica i slobodnog uvoza svih proizvoda od 1.januara 2014.godine, poljoprivredni proizvođači moraju raditi na podizanju konkurentnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.11.2013.

18:53

Default images

Takođe, moraju raditi na ambalaži proizvoda i njihovoj promociji, kaže državni sekretar ministarstva poljoprivrede, Maja Timotijević.

Ona je, na sastanku u Kruševcu o unapređenju poljoprivredne proizvodnje i plasmanu, poručila poljoprivrednicima da se moraju potruditi da kvalitet njihovih proizvoda bude adekvatan i prijemčiv za potrošače, jer, kako je rekla, jedino tako mogu da ih prodaju.

"Mi imamo jako dobre prirodne resurse i to treba iskoristiti, a s druge strane, pristupanjem u EU otvoriće nam se fondovi koje ćemo moći da koristimo. U tim fondovima ima novca za nas, međutim, i mi moramo imati adekvatne projekte kojih na žalost sada nemamo", rekla je Timotijević novinarima.

To se može promeniti, smatra ona, edukacijom poljoprivrednika i lokalnih samouprava.

"Poljoprivreda je u najtežoj poziciji ulaskom u Evropsku uniju, jer dve trećine propisa koje treba uskladiti sa evropskim se odnose upravo na ovu oblast", napomenula je držvni sekretar ministarstva poljoprivrede.

Kao jedan od sledećih ciljeva ministarstva, Timotijević je najavila donošenje zakona o zadrugama.

Takođe je saopštila da je ministarstvo poljoprivrede danas otvorilo konkurs za subvencije za pomoćne mašine, nabavku priplodne stoke i "sve ostalo što poljoprivrednici uglavnom kupuju za obnavljanje i podizanje konkurentnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: