Da li će pasti kamatne stope?

Sa poboljšanjem ekonomske situacije u okruženju, i uz stabilizaciju makroekonomskih uslova u Srbiji može se očekivati i snižavanje kamatnih stopa na kredite.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

14:31

Default images

Predsednica Izvršnog odbora Banke Intesa Draginja Ðurić podsetila je da su kamatne stope posledica opšteg ekonomskog stanja u zemlji, a ne jednostrana odluka banaka.

Ovo je prva godina kada se inflacija stavlja pod kontrolu, kada je kurs relativno stabilan i to su sve pokazatelji koji daju jedan optimizam za naredni period, istakla je Ðurić.

Uz to, banke su snizile kamatne stope na štednju, a i NBS im je sugerisala da vode računa o tome, tako da su sve to faktori mogu da doprinesu da u narednom periodu, a to će zavisiti od svih nas zajedno, vidimo korist od toga, rekla je ona.

Govoreći o visini kamatnih stopa, menadžer za oblast poslovanja Divizije internacionalnih banaka članica Inteza Sanpaolo grupe Mikele Raris, istakao je da je važno zapamtiti da banke prikupljaju depozite od građana i kompanija i da onda pozajmljuju taj novac.

Kada to rade, presudno je važno da se tačno izmeri rizik jer su tom riziku izloženi depoziti, tako da banka mora da bude oprezna pri proceni profila rizika svakog klijenta kome daje kredit, rekao je Raris.

Upitan šta bi zemlja trebalo da učini da se njen rizik smanji, on je podsetio da je Srbija zemlja u fazi tranzicije, ali da su posle nekoliko godina stagnacije ekonomski izgledi pozitivniji i očekuje se privredni rast i u zemlji i u regionu.

"To će pomoći realnoj ekonomiji i privlačenju stranih direktnih investicija, što će doneti nova radna mesta, ljudi će imati više novca koji će se ''upumpavati'' u privredu i biće više privrednih aktivnosti i banke će imato to u vidu u svojim procenama rizika", istakao je Raris.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se razume da se procena rizika koju banke prave ne radi uopšteno već da se meri sposobnost realne ekonomije da vrati kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: