Da li smo spremni za tržište struje

Većina kupaca nije pripremljena za izlazak na otvoreno tržište struje na srednjem naponu od 1. januara 2014. godine, ocenjeno je danas.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.10.2013.

16:34

Default images

Članica Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljiljana Hadžibabić kazala je na okruglom stolu "U susret tržištu električne energije" da će snabdevača strujom na tržistu od 2014. morati da traži još oko 3.100 kupaca čime će biti otvoreno između 40 i 45 odsto tržišta krajnje potrošnje struje.

Hadžibabić je ocenila da se kasno počelo sa pripremama za otvaranje dela tržišta na srednjem naponu uključujući i formiranje operatora distubutivnog sistema i da misli da kupci nemaju dovoljno vremena da je pripreme.

Ona je navela i da će snabevač u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) imati malu prednost na tržištu jer je mogao direktno da komunicira sa kupcima, kojima prodaje struju od jula.

Hadžibabić je kazala i da je zakonski okvir za otvaranje tržišta električne energije zaokružen i da je licencirano više od 60 snabdevača, od kojih 27 aktivno na tržištu.

Ona je kazala i da će izlaskom na tržište, veliku promenu pretrpeti kupci, ne samo zbog eventualne promene snabdevača već i zbog viših cena električne energije, koje se očekuju.

"Pre otvaranja tržišta važno je utvrditi pravila o tome kako kupci mogu da promene snabdevača, a da to za njih bude jednostavno. Proces promene snabdevača može trajati maksimalno 21 dan. Glavni uslov je da kupac nađe novog snabdevača, a sa starim reguliše sve obaveze, što ne mora automatski da znači da mora da plati (dug)," rekla je Hadžibabić.

Jedan od problema, koji bi mogli imati kupci je i to što sada postoji pet preduzeća za distribuciju struje u Srbiji, a ako tako ostane i u 2014. godini kupci koji imaju istu potrošnju u različitim delovima Srbije dobijaće različite račune.

Direktor Direkcije za distribuciju u EPS-u Željko Markovića ocenio je da bi, ukoliko tako ostane, polovina Srbije i to njen siromašniji deo, odnosno jug, centralni deo i zapad, plaćala više račune za struju od 10 do 30 odsto zbog većih cena distribucije.

"Ukoliko bude jedan operater biće isti iznos računa za kupce sa istom potrošnjom na celoj teritoriji Srbije", kazao je on.

Marković je dodao i da bi osnivanje jednog operatera umesto sadašnjih pet elektrodistribucija trebalo da bude završeno do kraja godine, kao i da će krivulje potrošnje biti završene do 1. januara 2014. godine.

Trgovci strujom su izneli zamerku da je taj rok za objavljivanje krivulja potrošnje, neophondih za određivanje cene struje u ponudama kupcima, za njih prekasno.

Na konferenciji su se čuli prigovori trgovaca strujom, potencijalnih snabdevača, da pravog tržišta električnom energijom neće ni biti, jer EPS i dalje ima monopol držeći cene električne energije ispod ekonomskih.

Kako su naveli, EPS nudi ugovore kupcima sa cenom električne energije samo jedan evro većom od cene na referentnom mađarskom tržištu, što nijedan trgovac ne može da ponudi.

"Neizvodljivo je da se u samo jedan evro spakuju i troškovi balansiranja. Ni jedan trgovac ne može da obezbedi takvu cenu i tu se gubi svaka priča o konkurenciji", kazao je Vladimir Đorđević iz Rudnap grupe.

Dejan Vasić, direktor EPS snabdevanja rekao je da je je to preduzeće već obavestilo kupce koji od 1. januara 2014. nemaju pravo na regulisanu cenu snabdevanja da moraju ugovoriti snabdevanje sa nekim od snabdevača na slobodnom tržištu.

Ko ne bude imao snabdevača privremeno će biti na veoma skupom rezervnom snabdevanju, a zatim isključen sa mreže, rečeno je na skupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: