"Bolje da EPS nije bio monopolista"

V.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je da je ta kompanija kao monopolista izgubila šest milijardi evra prihoda.

Izvor: Beta

Utorak, 22.10.2013.

15:34

Default images

Prema njegovim rečima, razlog tome je što je EPS snabdevao kupce po ceni ispod tržišne.

Obradović je na okruglom stolu Balkan Magazina o tržištu struje kazao da je "privilegija" EPS kao monopoliste bila i da snabdeva kupce koji neće da plate struju.

"Monopol koji EPS ima stvarno ne bih nikome poželeo", istakao je on i dodao da bi odmah dao takav monopol, ako ga neka firma hoće.
Obradović je podstio da je od 1. januara ove godine u Srbiji otvoreno tržište za kupce na visokom naponu, a da će do 2014. godine na tržište izaći i kupci na srednjem naponu.

Prema njegovim rečima, EPS je zadržao 97 odsto tržišta na visokom naponu i povećao prihode za 2,5 milijardi dinara.

Obradović je ocenio i da će ta kompanija biti u neravnopravnom položaju u odnosu na konkurenciju na otvorenom tržištu dok ne bude reorganizovana.

"Uvek kad se priča o EPS-u, govori se o monopolu i povlašćenom položaju, a miimamo neravnopravan položaj u odonsu na konkurente dok se ne ispune polazna osnove za reorganizaciju EPS-a koje je Vlada Srbije usvojila u novembru prošle godine", kazao je on.

Prema rečima Obradovića, te promene značce da kompanija mora da se centralizuje i korporativizuje da bi postala efikasnija, brža i konkurentna na tržištu.

On je naveo da je EPS neefikasan zbog glomazne admininistracije navodeći primer da umesto jednog u sistemu postoji 13 finansijskih.
"Na tržištu moraš i da budeš brz, EPS to nije, a kao javno preduzehe ne može ni da bude", ocenio je Obradović i dodao da ta kompanije mora da postane akcionarsko društvo.

Obradović je kazao i da je pre nešto više od godinu dana, kada je došao na čelo kompanije, EPS bio u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, ali da je stanje stabilizovano smanjenjem troškova i okretanjem reorganizacije, kao i da je osnovano preduzeće EPS snabdevanje bez kojeg ne bi bilo moguće otvaranje tržišta.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Novaković kazao je da je EPS sada jedan od najzdravijih sistema koji postoji u Srbiji iako je zatečen u teškom stanju, u kojem ga je ostavila prethodna vlast.

Novaković je kazao i da se razgovara o daljem unapređenju poslovanja i reformama uz koje će EPS moći da bude uspešna na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: