Unika preuzela Basler u Srbiji i HR

Osiguravajuća grupacija Unika iz Austrije potpisala je ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija u vlasništvu švajcarske Baloaz grupe.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.10.2013.

14:55

Default images

Unika će preuzeti pomenute kompanije za 75 miliona evra.

Unika je, tako, preuzela Basler osiguranje u Srbiji i Hrvatskoj, a završetak celog procesa akvizicije se očekuje u prvom kvartalu 2014. godine, saopštila je Unika.

Ovim aranžmanom, za koji je ugovor potpisan juče, značajno je poboljšana tržišna pozicije Unike, posebno u Hrvatskoj. Ta akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obe zemlje.

"Ovo je zaista izvrsna prilika za Uniku da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u celoj Jugoistočnoj Evropi. Verujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu", izjavio je član Upravnog odbora osiguravajuće grupacija Unika Volfgang Kindl.

Basler je u Srbiji započeo poslovanje 2007. godine i ta osiguravajuća kompanija ima oko 110 zaposlenih, 35.000 klijenata, a u 2012. godini ostvarila je premiju od 3,7 miliona evra.

Sa tržišnim učešćem od 0,7 odsto kompanija je zauzimala 13. mesto na srpskom tržištu osiguranja na kraju 2012.

Kompanija u Hrvatskoj, koju je prethodno Basler preuzeo, bila je osnovana 1991. godine. Basler u Hrvatskoj ima oko 470 zaposlenih, 148.000 klijenata, a u 2012. godini ostvario je premiju od 53,7 miliona evra. Sa tržišnim učešćem od 4,5 odsto kompanija je zauzimala šesto mesto na hrvatskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine, saopštila je Unika.

Baloaz grupa je, takođe, potvrdila da je prodala svoje kompanije u Hrvatskoj i Srbiji austrijskoj grupi Unika, jednoj od vodećih osiguravajućih grupa na tržištu u Austriji i istočnoj Evropi.

Srpsko i hrvatsko Basler osiguranje su u 2012. godini postigli obim poslovanja od ukupno 68,4 miliona švajcarskih franaka. Kompanija Baloaz sada namerava da u još većoj meri usmeri svoje aktivnosti na glavna tržišta.

Ta kompanija, kako je navedeno, računa na jednokratni gubitak od 30 miliona švajcarskih franaka usled obustavljanja poslovanja koje se očekuje u toku 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: