"Stočarstvo u Srbiji palo najniže"

Stočarstvo u Srbiji nalazi se na najnižim granama do sada, a u toj oblasti se beleži pad od 1,5 do tri odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.10.2013.

12:19

Default images

Stručnjaci su govoreći na petoj Nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu istakli da je neophodno što pre zaustaviti pad u stočarskoj proizvodnji i osipanje stočnog fonda, ali i dodali da stvari "ne treba lomiti preko kolena" i da će za to biti potrebne godine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Maja Timotijević kazala je da se u stočarstvu od 90-e godine prošlog veka beleži pad od 1,5 odsto godišnje, kao i da je broj i kvalitet grla došao na najnižu tačku.

U Srbiji imamo prosečno 0,35 uslovnih grla po hektaru, dok u je u Evropi taj prosek jedno uslovno grlo po hektaru, rekla je Timotijević na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ona je naglasila da je stočarstvo zamajac poljoprivrede, i napomenula da će agrarni budžet za narednu godinu biti na otprilike istom nivou kao u 2013, ali da će sredstva biti drugačije raspodeljena, i to u korist stočarstva.

Treba što pre doneti i Strategiju razvoja poljoprivrede, jer je stočarstvo grana koja ne trpi neizvesnost, navela je Timotijević.

Direktorka departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Snežana Trivunović rekla je da je neophodno unaprediti rasni sastav nekih vrsta, jačati domaću genetiku, povećati brojno stanje stoke svih vrsta, kao i broj grla pod kontrolom produktivnosti (umatičena grla sa pedigreom).

Što se tiče plasmana na strana tržišta, treba podići konkurentnost domaćih proizvodjača, usaglasiti se sa regulativom EU i obezbediti potrebne sertifikate i kvalitet proizvoda, navela je Trivunović.

Savetnik predsednika PKS Vojislav Stanković rekao je da je udeo stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji u 2013. spao na 28,6 odsto, ukazujući da on u" dobro strukturisanim" poljoprivredama iznosi 50 odsto.

Prema njegovim rečima, stopa pada u stočarstvu iznosi od dva do tri odsto godišnje, a za obnovu osnovnog stada kakvo smo imali 80-ih treba nam minimum 10 godina.

Stanković je rekao i da nemamo vise vremena za usvajanje strategije, već treba hitno izraditi programe za razvoj pojedinih segmenata stočarstva.

Predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza "Bikara" Vladimir Kankaraš tvrdi da nije sve tako crno kao što izgleda, da Udruženje radi na unapredjenju proizvodnje, ilustrujući to uvozom 700 koza iz Francuske.

Od 2016. godine tražićemo i prestanak otkupa grla koja nisu u sistemu kontrole kvaliteta, kazao je Kankaraš na konferenciji koju je organizovalo udruženje novinara za poljoprivredu

"Agropres

" i Agrobiznis magazin uz podršku PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: