Berza struje u Srbiji od 2014.

U Srbiji će od sledeće godine početi sa radom berza električne energije, najavio je generalni direktor Elektromreže Srbije (EMS) Nikola Petrović.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.10.2013.

15:02

Default images

Berza će krenuti sa uhodavanjem od početka iduće godine, a zvanično će proraditi i biti otvorena za učesnike u trećem kvartalu 2014, rekao je Petrović za Tanjug. To će omogućiti Srbiji da bude lider u regionu u toj oblasti.

Već se pregovara sa francuskom kompanijom Epeks-spots da se uključi u taj projekat, dodao je on.

"Prošle nedelje smo u Francuskoj dogovorili da se do kraja godine izjasne u kom procentu bi mogli da učestvuju u novom preduzeću zaduženom za trgovinu struje, u kome će EMS imati više od 50 odsto vlasništva", naveo je Petrović.

Berza će u punom kapacitetu proraditi od 2018. godine, naveo je, kada se od nje očekuje profit oko 400.000 evra godišnje.

U prvoj fazi će u trgovini strujom na berzi biti uključena Srbija, Crna Gora i Makedonija, a kasnije bi se, prema njegovim rečima, priključile Mađarska i preko te zemlje Poljska, Slovačka, Rumunija i druge države regiona.

Struja bi se kupovala od proizvođača i trgovaca električnom energijom, a berza će omogućiti bolju i transparentniju trgovinu strujom i EMS će, zahvaljujući berzi, imati uštede od oko milion evra godišnje.

Petrović je naveo da je EMS početkom ove godine od EPS-a kupovao struju po ceni od oko 52 evra po megavat času, a da sada postoji berza mogli bi je nabaviti i ispod 40 evra.

On je za sledeću godinu najavio i početak radova na Transbalkanskom koridoru odnosno izgradnju dalekovoda od Obrenovca preko Bajine Bašte do Pljevalja sa ukrštanjem sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

EMS je inače ove godine poboljšao realizaciju svih investicija sa 30 na oko 100 odsto, i uložio oko 100 miliona evra. Najvažniji projekti su izgradnja trafostanice Beograd 20, Vranje 4, dalekovod od Beograda 20 ka Leštanima i dalekovod oko Požarevca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: