LDP: Obrazložite mere

Liberalno demokratska partija traži da premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić i resorni ministri u obrazlože mere koje je Vlada predložila.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

12:09

Default images

LDP pita kakav je efekat "stezanja kaiša" ukoliko Vlada namerava ponovo da da grancije za zduživanje "Srbijagasa".

"Jutros smo videli priznanje ministra finasija da će Vlada preko parlamenta dati garanciju za novo zaduženja "Srbijagasa" uz obrazloženje da ne mogu ostaviti ljude bez grejanja", rekao je poslanik LDP Bojan Đurić i upitao šta je Vlada uradila prethodnih 14 meseci da se situacija u tom preduzeću promeni, a ne da im se opet odobrava zaduživanje.

"Kakv je uspeh 'stezanje kaiša' ako opet dajemo garanciju za Srbijagas. Nijedna mera za promenu stanja u 'Srbijagasu' nije preduzeta", rekao je Đurić u parlamentu, u delu sednice kada poslanici traže informacije od nadležnih.

On je upitao da li je Vlada, pre nego što odluči da da novu garanciju za "Srbijagas", preduzela neki korak da ukine posredovanje u kupovini gasa.

Ministar finasija Lazar Krstić rekao je jutros gostujući u Kažiprstu da se subvencije neće ukinuti u ovom trenutku kada počinje grejna sezona.

"Nikome ne pada na pament da sada iseče subvencije, a ako bude trebalo obezbediti nova sredstva da bi se prošlo kroz grejnu sezonu naravno da ćemo to uraditi, jer smo stavljeni pred svršeni čin. Cilj je da se sledeće godine ne nađemo u istoj situciji i zato je potrebno da se to preduzeće restrukturira", rekao je Krstić.

Poslanik LDP je kritikovao i subvencije drugim gubitaškim preduzećima i rekao da bi trebalo videti kako se troše subvencije koje idu "Železnicama Srbije", i upitao šta je radilo rukovodstvo tog preduzeća u Vrbasu, gde predstoje lokalni izbori. Pri tom, dodao je, već se podiže PDV na udžbenike, toplotno drvo...

Đurić je naveo da Vlada treba da objasni zašto je odlučila da pod udar dodatnog solidarnog poreza ne dođu penzije iznad 60.000 dinara, jer je takvih, kako je naveo, 37.000.

"Tu se radi o pitanju pravednosti ovih mera. Nemam ništa protiv tih ljudi oni su radili i zaradili, ali ako se smanju plate, onda Vlada duguje odgovor zašto to ne važi i za penzije iznad 60.000 dinara", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: