Održan Festival zimnice

Peti Festival zimnice održan je danas opštini Koceljeva.

Izvor: B92

Subota, 28.09.2013.

16:10

Default images

Festival je okupio 140 proizvođača voća, povrća, meda i proizvoda od meda, sakupljača šumskih plodova, iz mnogih krajeva Srbije.

Svoje proizvode su izložila seoska domaćinstva koja se bave preradom voća i povrća, zatim pripremanjem zimnice na tradicionalni način, voćnih sokova, džemova, marmelada, slatkog od voća i drugih proizvoda. Festival je posetio i prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić.

Sve što su vredne domaćice spremile, donele su na festival zimnice. Slano, slatko, kiselo i ljuto, pripremljeno po savremenim receptima ili sačuvanim od bake.

"Ja sam napravila kolač o šljiva baš onako kako su pravile moja majka i baka. On se suši na suncu i vazduhu. Preporučujem da ga jedu deca, umesto čokolade i bombone", kaže Svetlana Mijatović.

Ne samo da su kuvale voće i pripremale za zimu, već su i brale plodove.

"Ja sam brala šipurak u šumi i izgrebala ruke. Počela sam da kuvam džem ujutru u šest, a završila u pet posle podne", kaže Gordana Đurić.

Osim degustacije, mnogi su ovde došli upravo da bi zimnicu kupili i tako poštedeli supruge dodatnog posla.

"Ja sam iskoristio ovu priliku da dođem i kupim za moju suprugu zimnicu jer je ovde sve bolje i jeftinije", kaže Ljubinko Jevtić.

Najveća je gužva na štandu koji obilazi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić:

"Ne, ne…nemojte mi poklanjati, ja sam kupio ono što mi treba", kaže Aleksandar Vučić.

Među teglama i flašama ima i onih proizvoda sa lekovitim svojstvima, pripremljenim specijalno za ovu priliku.

"Ovde ima lešnika, orasa, papaje, smenki, smokvi, suvih kajsija i slično. To se je energetski veoma jako i u našam narodu se zove srpska vijagra", kaže Đorđe Radovanović.

Tajnu pripreme ajvara čuva svekrva, kaže Biljana Čkojić, ali je komisija ocenila da je najbolji od svih na festivalu.

"Ja sam to pripremala na starinski način, uz pomoć moje svekrve. Pekle smo paprike, a onda ih pržile", kaže Biljana Čkojić

Koceljeva je druga opština u Srbiji po proizvodnji šljiva sa 55 stabala po stanovniku. Sve što se ne proda, ide u rakiju. Tako je napravljan i “Tamnavski dukat”.

"Ovaj kraj je Tamnava, a rakija je žuta kao dukat, pa otuda i taj naziv", kaže Borisav Milošević.

Već pet godina u Koceljevi se organizuje festival zimnice koji je sada prerastao u privrednu manifestaciju.

"To je sada privredna manifestacija koja je u interesu svih ljudi ovog kraja. Mislim da će to imati pozitivan ođek za ljude ovog kraja, ali i za celu Srbiju", kaže Vladimir Matić, predsednik opštine Koceljeva.

Osim promocije voćarstva i nabavke zimnice, ovaj festival pokušava da vrati opštini status po kojem je bila prepoznatjiva u vreme postojanja i rada fabrike “Voćar”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: