Hipo se sprema za prodaju banaka

Holding za jugoistočnu Evropu austrijske banke Hypo internacional polako dobija oblik i treba do kraja ovog meseca da bude uspostavljen, piše Virtšaftsblat.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2013.

21:38

Default images

List dodaje da holding treba da objedini sve ono što je najbolje na Balkanu.

Organizacija, u kojoj će se naći sestrinske banke u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, kao i zdravi poslovni sektori, poput lizinga, treba da olakša njihovu prodaju.

Evropska komisija je početkom meseca produžila rok za prodaju sestrinskih banaka Hypo grupe na istoku do kraja 2015, a model holdinga, koji je Austrija predložila Briselu, naišao je na odobravanje, navodi list.

Narodne banke i finansijske ustanove u Sloveniji i Hrvatskoj već su dale "zeleno svetlo" za prelazak banaka u holding, što je čisto tehnički postupak.

Očekuje se da će danas i Narodna banka Srbije dati odobrenje, a u Bosni bi to trebalo da usledi u ponedeljak, saznaje Virtšaftsblat.

U Hypo banci u Klagenfurtu naglašavaju da uspostavljanje holdinga ne znači nikakvo odvajanje, i da je rukovodstvo banke i holdinga identično.

Prema planu, u četvrtom kvartalu ove godine će biti obavljeni prvi razgovori o prodaji. Iako se interno računa da će sestrinske Hypo banke biti odvojeno prodavane, zvanično se nudi holding.

Hypo grupa računa da će od prodaje zaraditi milijardski iznos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: