Blekberi izgubio 965 miliona dolara

Kompanija Blekberi, koja je ranije ove nedelje prodata za 4,7 milijardi dolara, objavila je da je zabeležila gubitke od 965 miliona dolara u ovom kvartalu.

Izvor: AP

Petak, 27.09.2013.

15:07

Default images

U prethodnom kvartalu gubitak je iznosio 84 miliona.

"Blekberi" je izgubio trku na polju pametnih telefona od "Epla", "Samsunga" i drugih kompanija koje se oslanjaju na Android. Nekada dominantan na tržištu, Blekberi danas sve više gubi udeo na tržištu i to nezaustavljivo, pokazuju najnoviji izveštaji.

Gubitak iz poslovanja proizvođača "pametnih telefona" objašnjen je provizijom od 934 miliona dolara vezano za zalihe neprodate robe.

Ne računajući provizije, neto gubitak u drugom kvartalu fiskalne godine iznosi 248 miliona dolara, ili 47 centi po akciji, što je daleko iznad prognoze analitičara od 13 centi po akciji.

Prihodi od prodaje u posmatranom kvartalu iznosili su 1,6 milijardi dolara, dok su u ustom periodu prethodne godine vredeli 3,1 milijardu dolara.

"Mi smo veoma razočarani našim finansijskim rezultatima u ovom kvartalu, uslediće niz promena kako bismo povećali vrednost i prodaju naših proizvoda, promenićemo i strukturu naših troškova", rekao je generalni direktor Blekberija Torstan Hens.

On dodaje da je Blekberi i dalje finansijski snažna kompanija sa 2,6 milijardi dolara i bez duga.

Prošle nedelje svetom je ođeknula vest da je kompanija Blekberi pronašla kupca i da će biti prodata za 4,7 milijardi dolara. Grupa "Ferfeks", najveći akcionar kanadske kompanije i potencijalni kupac, zasad je potpisala samo pismo o namerama, u kome se navodi da je prva na redu kontrola.

"Volstrit džornal" ističe da je u tom dokumentu praktično piše "kupićemo vašu kuću od milion dolara koja se ruši, ali ne dok je ne prečešljamo, uzgred, možda i nemamo novca da je skroz kupimo".

"Sve što piše u pismu o namerama jeste da će Ferfeks kupiti Blekberi kada pregleda knjige", pisao je nedavno Rolf Vinkler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: