Japan: Najviša inflacija od 2008.

Japanska inflacija je prošlog meseca dostigla najviši nivo u poslednjih pet godina, a na njen rast uticao je skok troškova energenata.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

11:33

Default images

Indeks potrošačkih cena, koji meri svakodnevnu potrošačku korpu, isključujući promenjive cene sveže hrane, porastao je u avgustu za 0,8 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je japansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenela agencija Frans pres.

To je najveći mesečni rast inflacije od novembra 2008, kada je zabeležen nivo od jedan odsto. Podaci dolaze kao dobra vest za vladu premijera Šinza Abea, koja je obećala da će Japan izvući iz 15-godišnje deflacije podižući cene i plate da bi pokrenula ekonomiju.

Međutim, podaci su pokazali da je na ubrzanje inflacije uticao rast cena goriva, a ne tražnja proizvoda kao što su usisivači i odeća, čija prodaja doprinosi ekonomiji.

Pad cena zvuči kao dobra stvar za kupce, ali može biti loša po privredni rast, jer ohrabruje potrošače da odlažu potrošnju, znajući da će platiti neki proizvod manje ako sačekaju.

To kompanijama otežava investiranje i odvraća ih od povećanja plata, što, pak, dodatno podstiče pad domaće potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: