Brenson ulazi u "borbu" sa Slimom

Ričard Brenson je odlučio da uđe u borbu sa najbogatijim čovekom sveta Karlosom Slimom i to na "gostujućem terenu" - meksičkom tržištu mobilne telefonije.

Izvor: B92, "Telegraph"

Petak, 27.09.2013.

09:41

Default images

Britanski milijarder i prvi čovek "Virdžina" već je prisutan u Latinskoj Americi sa svojim brendom "Virdžin mobajl" preko kompanije koju je 2010. godine osnovao uz podršku nekoliko jakih investitora i bivšeg šefa španske "Telefonike". Ipak, neke zakonske odredbe su ga ograničile samo na Čile i Kolumbiju.

Ove godine je znatno izmenjen zakon o telekomunikacijama u Meksiku, pa će zaštićeni položaj Slimovog "Amerika movila" biti ipak slabiji.

Kongres je skoro jednoglasno izglasao izmenu koja će ograničiti mogućnost pojedinačnog učešća u tržištu na 50 odsto, čime će Slim uskoro biti prinuđen na prodaju dela svoje aktive.

Vlast je ovaj potez povukla pre svega zbog procena da izostanak ozbiljne konkurencije na ovom tržištu državu godišnje košta više od 25 milijardi dolara godišnje.

Međutim, to ne znači da će njegov "Telsel" biti lak zalogaj za Brensona, koji će imati zadatak da se bori sa gigantskom mrežom koja trenutno opslužuje više od dve trećine od 100 miliona korisnika mobilne telefonije u Meksiku. Slimova kompanija za fiksnu telefoniju opslužuje 80 odsto telefonskog saobraćaja u zemlji.

"Ne verujem da će poslednje odluke uticati znatnije na naš profit, ali je jasno da ćemo morati malo da rasteretimo naše poslovanje", rekao je nedavno Slim.

Inače, odnos snage "Amerika movila" i "Virdžin mobajla" se odražava i na bankovne račune dvojice milijardera - Slim raspolaže neverovatnim bogatstvom od 73 milijarde dolara, dok je Brenson mnogo "skromniji" sa 4,6 milijardi.

"Virdžin mobajl" već radi u Britaniji, SAD i još osam svetskih zemalja, a iako je planirano da se proširi u Brazilu, prva meta biće Meksiko. Brenson namerava da iznajmljuje predajnike od postojećih Slimovih konkurenata i tako smanji troškove.

"Mislim da tamo ima mesta za obojicu. Ne verujem da će ga naše prisustvo mnogo oštetiti", rekao je Brenson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: