Nokija: 18 mil. € Elopu je greška

"Nokija" priznaje da je isplata otpremnine bivšem direktoru Stivenu Elopu, od čak 18,8 miliona evra, bila greška.

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

21:24

Default images

Predsednik Nokije priznao je da je slučajno obmanuo javnost i finskog premijera u slučaju otpremnine od 18,8 miliona evra koja će biti isplaćena bivšem direktoru Stivenu Elopu, nakon prodaje ovog poznatog finskog proizvođača telefona američkoj kompaniji Majkrosoft, piše britanski Gardijan.

Predsednik Nokije Risto Silasma prvobitno je pokušao da umiri oštre reakcije javnosti na iznos koji će biti isplaćen Elopu, izjavom da su uslovi otpremnine "veoma slični onima koje su imali i prethodni direktori Nokije".

Međutim, Silasma je u utorak priznao da će Elop dobiti čak 14,6 miliona evra više nego što je isplaćeno prethodnom direktoru Nokije Oli-Peki Kalasvuou, kada je pre tri godine otpušten.

Silasma je finskom informativnom portalu Helsingin Sanomat da je zbog "greške" u formulaciji ugovora Elopu isplaćena ogromna znatno veća svota novca.

"Reč je o veoma nesrećnim okolnostima u vezi sa slučajem koji je uzburkao dosta emocija", rekao je Silasma. Nokija je, međutim, odbila da daje dalje komentare.

Finski premijer Jirki Katainen javno je kritikovao iznos Elopove otpremnine. On je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao da se radi o "poprilično sramnom" iznosu.

"Mnogi će, s razlogom, sigurno razmisliti o tome šta je racionalno. Očigledno je da je praksa nagrada kod velikih korporacija širom sveta toliko izuzetna da je zdrav razum ne može razumeti", rekao je Katainen.

Ministarka finansija Juta Urpilanen ocenila je da bi sporna otpremnina mogla da izazove nemir javnosti.

"Kao dodatak sveukupno toksičnoj atmosferi, ona bi mogla da predstavlja pretnju društvenoj ravnoteži", poručila je Urpilanenova u svom blogu.

Nakon što je Majkrosoft preuzeo Nokiju, Elopu će biti isplaćena otpremnina budući da je njegov ugovor sadržao klauzulu o isplati naknade u slučaju promene upravljnja nad kompanijom.

Elop je u sklopu dogovora napustio mesto direktora Nokije i ubuduće će voditi odeljenje za razvoj telfona u okviru Majkrosota, u kojem je radio pre nego što je pre tri godine došao u finsku kompaniju.

Javnost naročito frustrira činjenica da će Elop manje-više dobiti milion evra za svaku miljardu evra tržišne vrednosti koju je Nokija izgubila pod njegovim vođstvom.

Nokija je Elopu platila 6 miliona dolara bonusa i 2010. kada je on došao na čelu kompanije. On je, međutim, još tada upozorio menadžemnt kompanije da se Nokija nalazi na klimavim nogama, okružena inovativnim konkurentima koji su joj preuzimali udeo na tržištu. Ubrzo je doneo odluku da se kompanija odrekne svog softvera za pametne telefone i da se umesto toga osloni na Majkrosoftova rešenja.

Elop je bio prvi stranac koji je vodio Nokiju u njenoj 148-godišnjoj istoriji, a već danas ga vide kao favorita za naslednika Stiva Balmera na čelu Majkrosofta. Balmer je u avgustu najavio da će napustiti funkciju za 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: