Direktori pod lupom

Dok se polako osipa broj preduzeća u restrukturiranju, kako bi se priča o njima završila do kraja juna, neka od državnih preduzeća biće prodata.

Izvor: RTS

Utorak, 17.09.2013.

20:43

Default images

Istovremeno, iz Vlade najavljuju ozbiljniju nego ikad kontrolu rada svih direktora javnih preduzeća zarad uvođenja odgovornosti i tržišnog poslovanja.

Samo 10 najvećih preduzeća u vlasništvu države prošle godine napravilo je minus od 69,5 milijardi dinara.

"Još uvek nije uspostavljn sistem redovnog i sistematskog monitrringa i kontrole performansi ovih preduzeća iako smo svsesni činjnice da se značajni resursi koje ona upošljavaju neefiaksno troše", kaže ekonomista Milan Glišić.

To bi uskoro trebalo da se promeni jer iz Vlade stižu obećanja da će svakog meseca ocenjivati direktore. To je korak u dobrom pravcu, kažu ekonomisti ali nisu sigurni dokle će se stići.

"Ako imate preduzeće koje nije stvaralo rezultate, smenio bi menadžera i imenovao novu upravu", kaže ekonomista Bogdan Popović.

Prema njegovim rečima, ako imate ogromne gubitke onda bi po definiciji pretrpeli tektonske promene ali bi to bilo sve bilo u cilju i funkciji jdobrog poslovnog ambijenta.

"Ja očekujem da će kad neko pokuša da radi objektivne ocene da naiđe na ogroman problem nepostojanja merila znanja i istitucija koje su u stanju da to rade", kaže Kori Udovički, ekonomista.

Da bi mogla da ocenjuje rad direktora javnih preduzeća, država prvo treba da im da samostalnost u odlučivanju.

"To znači da se politika cena formira od regulatornih tela da pokriva troškove. Ne može preduzeće da bude uspešno ako su cene znatno ispod troškova", kaže ekonomista Milojko Arsić.

Drugi uslov je, kako kaže, da se izmesti socijalna politika i da ne bude preteranog zapošljavanja, da preduzeća ne budu mesta za rešavanje nazaposlenosti ili zbrinjavanje partijskih kadrova.

U Srbiji inače postoji više od 700 javnih preduzeća - republičkih i lokalnih. U njima radi 10 odsto ukupno zaposlenih i plate su im u proseku 30 odsto više nego u privatnom sektoru. Na njih i penzije odlazi više od polovine državnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: