FREN: Smanjiti troškove rada

Cilj poreske reforme u Srbiji ne bi trebalo da bude rast neto plata, nego smanjenje troškova rada, rečeno je na promociji časopisa "Kvartalni monitor".

Izvor: Beta

Utorak, 17.09.2013.

15:53

Default images

Kako je istaknuto, ako bi neto plate porasle onoliko koliko se smanje porezi, troškovi rada bi ostali nepromenjeni, te bi i tražnja za radom ostala nepromenjena - niska.

Po rečima urednika "Kvartalnog monitora", Milojka Arsića, promene poreza ne bi trebalo da budu nagle jer bi to narušilo predvidivost uslova privređivanja, kao i princip da se "pravila igre ne smeju menjati u poluvremenu".

On je naveo da je moguće da se poreskom reformom sukcesivno smanjuje porez na rad, uz istovremeno povećanje poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, da se u prvoj fazi fiskalno opterećenje rada smanji za oko 10 odsto, a povećaju drugi porezi, dok bi se u drugoj fazi (početak 2015.) dodatno smanjili doprinosi i povećali ostali porezi.

Arsić je naglasio da poreski sistem treba da bude jednostavan što znači mali broj poreskih stopa, malo olakšica i uslovnih oslobađanja. Složen poreski sistem ima visoke troškove primene za obveznike, poresku administraciju i pogodan je za sivu ekonomiju, prevare i korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: