Cigarete iz HR šteta po naš budžet?

Budžet Srbije bio bi uskraćen za najmanje pola milijardi dinara, ako EU odobri Hrvatskoj da u Srbiju izvozi cigarete po povlašćenim carinama, procene su PKS.

Izvor: Beta

Utorak, 17.09.2013.

15:28

Default images

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije (PKS) Milivoje Miletić kazao je agenciji Beta da je Srbija i pre ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, odnosno do 1. jula ove godine, bila u neravnopravnom položaju kada je reč o carinama na duvan.

Miletić je naveo da je u režimu CEFTA Srbija prilikom izvoza cigareta u Hrvatsku plaćala carinu od 38 odsto, dok je Hrvatska prilikom izvoza cigareta u Srbiju carinu plaćala 15 odsto, a za kvotu do 25 tona carina je bila 10 odsto.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno je plaćanje pune carine na uvoz cigareta iz EU, a to znači da carina od 57,6 odsto treba da se primenjuje i na cigarete prilikom njihovog uvoza iz Hrvatske", kazao je Miletić.

On je naglasio da je tolika carina za Hrvatsku neprihvatljiva i da je ona pre ulaska u EU 1. jula od Evropske komisije zatražila da se zadrži tradicionalni trgovinski tok, odnosno isti status prilikom izvoza cigareta u Srbiju, a koji je imala dok je bila članica CEFTE. To predviđa, kako je objasnio Miletić, da Hrvatska za 1.600 tona cigareta plaća carinu od 15 odsto, a da 25 tona cigareta izvozi u Srbiju bez plaćanja carine.

"PKS smatra da Srbija ne treba da prihvati davanje posebnih ustupaka Hrvatskoj u ovom slučaju i da ta država ne treba da ima privilegovan položaj iz prethodnog sporazuma koji je bio na snazi. Ako bi se prihvatio stav Evropske komisije, procene su da bi to značajno smanjilo prihode u budžet Srbije", naglasio je Miletić.

On je naveo i da je ovaj hrvatski zahtev izazvao dosta negodovanja među privrednicima iz Srbije, posebno iz duvanske industrije i poljoprivrednog sektora.

Prema rečima Miletića, jedini način da se Srbija zaštiti od ovog zahteva Hrvatske jeste da se postigne određenio dogovor u pregovorima imajući u vidu da Hrvatska ulaskom u EU ima otvoreno evropsko tržište, a ima i nove mogućnosti u pogledu pristupa fondovima EU.

U ovoj godini, prema podacima PKS, za šest meseci iz Srbije je izvezeno cigareta u vrednosti od 684.155 dolara, a samo iz Hrvatske u Srbiju je u istom periodu uvezeno za preko 10 miliona dolara.

"Interesantno je da je uvoz jako porastao za šest meseci ove godine pošto se znalo da će Hrvatska ući u EU. U istom periodu 2012. iz Hrvatske je uvezeno cigareta za šest miliona dolara", kazao je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: