Inflacija do kraja godine 4 - 5 %

Do kraja godine inflacija u Srbiji ostaće na niskom nivou i najverovatnije će biti četiri do pet odsto, rečeno je na promociji časopisa "Kvartalni monitor".

Izvor: Beta

Utorak, 17.09.2013.

14:49

Default images

Urednik tog časopisa, kojeg izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), Milojko Arsić rekao je da će dugoročni trend kretanja inflacije presudno zavisiti od kretanja kursa.

On je naglasio da je od maja u Srbiji zaustavljeno jačanje dinara, precizirajući da je realna vrednost dinara u periodu jun-avgust oko osam odsto veća nego u istom periodu 2012. godine, odnosno približno jednaka vrednosti u istom periodu 2011.

Arsić je naveo da su procene da će godišnji rast privredne aktivnosti u Srbiji u ovoj godini biti između 1,5 i dva odsto i da za sada, kako je istakao, ne postoje izgledi za ubrzanje u 2014. godini.

"Na strani tražnje će rasti izvoz, i to sporije nego ove godine, a na strani ponude, delatnosti koje su nosile rast u ovoj godini, kao što su automobilska industrija i poljoprivreda, usporiće, a novih velikih pokretača rasta nema", kazao je Arsić.

On je istakao i da bi potencijalno ubrzanje rasta privrede moglo doći od investicija, i to javnih, kao i početka realizacije nekih najavljenih, ali presudne će biti kratkoročne mere, odnosno fiskalna konsolidacija i stimulansi koje bi Vlada Srbije trebala odmah da primeni.

Prema njegovim rečima, Srbiji su potrebne i reforme koje treba da unaprede efikasnost privrede i drzave i stvore uslove za dugoročno održiv rast privrede, ali one, iako se odmah primene, efekte će pokazati tek u srednjem roku od tri do pet godina.

On je naveo i da je i da u Srbiji nezaposlenost stagnira na veoma visokom nivou od 25 odsto i da uz izostanak ubrzanja rasta u narednoj godini ne može se očekivati njeno znatnije smanjenje.

Na značajnije povećanje zaposlenosti, kako je istakao, potrebno je da rast privredne aktivnosti bude četiri do pet odsto.

Na današnjem predstavljanju "Kvartalnog monitora" rečeno je i da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine u Srbiji dostigla 50 odsto i da je takva situacija slična i u zemljama EU, gde jedna od pet osoba ispod 25 godina nema posao.

Kako je istaknuto, dugi period nezaposlenosti ima negativne posledice na primanja pojedinca i predstavlja "ožiljak na zaradama" čak nekoliko godina.

Rečeno je i da su javna preduzeća u Srbiji nelikvidna i da je neophodna profesionalizacija menadžmenta i ograničavanje zloupotreba političkog uticaja na njihovo poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: