Misterija kretanja cena u Srbiji

Građane je posle povratka sa letovanja sačekao šok u prodavnicama.

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

14:34

Default images

Cene 20 osnovnih namirnica - mleka, jogurta, mesa, ribe, pirinča, crnog hleba od početka godine do danas povećane su za 8,2 odsto, pišu Novosti.

Samo od početka leta za te proizvode izdvajamo pet odsto više nego kada smo se za odmor spremali u junu, pokazalo je istraživanje, koje je sprovela Asocijacija potrošača Srbije APOS.

Od početka godine prosečna zarada u Srbiji porasla je za 13 odsto, međutim, ni to mnogo ne pomaže. U januaru ove godine plata je iznosila 39.197, a sada je 44.182 dinara. Daleko iza proseka bili su oni koji su za svoj rad početkom ove godine bili plaćeni minimalnom zaradom od 21.160 dinara, ali njihove plate, za razliku od "prosečnih", nije zabeležila rast, već pad od devet odsto. Tako oni koji, inače, raspolažu sa manje para, sve manje hrane sebi mogu da priušte.

"Za jedan evro u januaru smo plaćali 111,96 dok je njegova cena danas viša od 114 dinara, što je rast za 2,6 odsto", naglašavaju u APOS-u. Analizirajući prazninu novčanika, većina građana Srbije lako je mogla da premeri minus u pukom preživljavanju, ali ne i da razume logiku cena.

Primera radi, beli hleb, brašno, ulje, so i šećer od početka godine do danas pojeftinili su od šest do 22 odsto. Ako uzmemo da su sve ove "pojeftinjene" namirnice potrebne za pripremu hleba i testenina, zašto je vekna poskupela, a rezanci i makarone su pojeftinili? Za objašnjenje ovog fenomena, potrebno je, u najmanju ruku, da budete ekspert na polju makroekonomije i mikroekonomije.

"Misterija kretanja cena u Srbiji u odnosu na nivo ili na cene istih namirnica u zemljama regiona ili prosečnih primanja kod nas ne završava se samo na hlebu i mleku", ističu u APOS-U.

Iz nepoznatih razloga, pirinač, pasulj, oslić plaćamo od 12 do čak 50 odsto više nego početkom godine.

Tako od januara do septembra zabeležen je pad cene fabričke hrane za tov stoke, cene kukuruza i otkupa žive stoke. Ipak, u istom periodu cena junećeg, svinjskog i pilećeg mesa rasla je od tri do 10 odsto. Koliko je to nelogično, najbolje pokazuje primer vlasnika i farmi i klanica, pa se postavlja pitanje, ko u Srbiji diktira cene mesa u maloprodaji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: