"Ne dve-tri mere, već čitav rez"

Predsednik ITM grupe Toplica Spasojevic ocenio je da je predlog da se smanje porezi na zarade mera u dobrom pravcu.

Izvor: RTS, Tanjug

Utorak, 17.09.2013.

12:03

Default images

Ta mera će, prema mišljenju Spasojevića, pomoći da se smanje siva ekonomija i nezaposlenost, kao i da je na duži rok jedino ispravno rešenje da se popravi ambijent za ulaganje.

Ministar privrede Saša Radulović juče je rekao da Srbija mora da popravi poslovni ambijent i da investitori dolaze zato što imamo kvalitetnu radnu snagu, dobre uslove poslovanja i pravnu sigurnost.

Radulović je naveo i da je potrebno smanjenje tereta države na zapošljavanje, uklanjanje administrativnih barijera, kao što su izmena zakona o radu i stvaranje bolje poslovne klime.

Spasojević je, gostujući na RTS-u, rekao da je dobro što je vlada ustanovila da privreda ima probleme i da su neophodne promene, ali da situacija neće moći da se popravi sa dve ili tri mere, već sa čitavim nizom.

"Primećeno je da Srbija ima nedovoljan izvoz, nešto više od 30 odsto BDP, a da bi mogla redovno da servisira svoje potrebe, mora da bude preko 50 odsto i da bi se to ostvarilo mora da se krene na izvoz i da se pojačaju privreda i zapošljavanje, što može samo smanjenjem poreza na zarade", smatra Spasojević koji je i član Nacionalnog privrednog saveta.

Na pitanje kako bi se nadoknadila "rupa" u budžetu koju bi stvorilo smanjenje poreza na zarade, Spasojević je rekao da bi se moralo štedeti na ključnim mestima i moguće kroz proširenje poreskih obuhvata i korisnika koji će plaćati porez i kroz povećanje nameta ili postojećih poreza.

"Ali ako to ide u dobrom pravcu i ima dobrog razloga, dobićemo više radnih mesta i povećati izvoz i mislim da se to isplati", rekao je Spasojević koji je dodao da Radulović nije konsultovao Nacionalni savet za privredni oporavak oko predloženih mera, ali da očekuje da se u narednom periodu sretnu s ministrom.

On je naglasio da je izuzetno bitno da postoji što širi konsenzus stručnjaka i nadležnih institucija kako se mogu sprovesti reforme, jer je "ključ da se reforme srpovedu, a ne samo donesu".

Govoreći o popravljanju ambijenta za ulaganje, Spasojević je rekao da je potrebno da nas primete u moru zemalja koje sebe nude za investiranje i da su možda, na početku privlačenje investitora, dodatne stimulacije za zapošljavanje donosile korist.

"Primećeni smo i stavljeni na mapu zemalja koje su interesantne, ali to danas više nije dovoljno i moramo ozbiljno da popravimo ambijent jer ako to ne uradimo spadamo na listi Svetskog ekonomskog foruma", rekao je Spasojević.

On je dodao i da nije za naglo smanjivanje stimulacija na zapošljavanje jer bi na taj način prestalo interesovanje stranaca, već da to treba uraditi za godinu, godinu i po dana, kada se sprovedu ekonomske reforme.

"Mislim da ministar Radulović tako i razmišlja", rekao je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: