Ilić: Ne morate da legalizujete

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić kaže da građani ne moraju da legalizuju svoje objekte, već da je dovoljan samo upis u katastar nepokretnosti.

Izvor: Beta

Utorak, 17.09.2013.

09:01

Default images

"Ukoliko ste vlasnik nekog objekata 30 godina i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar", rekao je Ilić za Radio-televiziju Srbije

On je ukazao da građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokrentosti koji je Skupština Srbije već usvojila i Zakona o legalizaciji koji će u oktobru biti pre poslanicima.

Ilić je zato objasnio da je legalizacija skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju, a da upis u katastar košta sto evra i da nema nikakvih dodatnih troškova.

"Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je poptuno dovoljno da legalno funkcionišete", istakao je Ilić i dodao da građani tako upisane objekte neće moći da prodaju.

Osim potvrde o vasništvu, jedini uslov da se objekat upiše u katastar jeste da se ne nalazi na javnoj površini prema urbanističkom planu.

Ilić je naveo da je legalizacija neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržište i da je za potpunu legalizaciju neophodana kompletna projektana dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

"Ako želiste da radite za tržište, dakle da prodajete i upisujete objekte, morate da uđete u proces legalizacije, takvi objekti moraju da imaju adekvatnu protiv požarnu zaštitu", kazao je on.

Ministar je rekao i da će protiv urbanista koji odbiju upis objekta u katastar preduzete odgovarajuće mere, pošto kako je naveo "postoje urbanisti koji neće da daju dozvole i neće da rade svoj posao".

Prema procenama Ministarstva za građevinu i urbanizam u Srbiji ima oko 1.300.000 nelegalno izgrađenih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: