Ambijent važniji od subvencija

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da privreda bazirana na subvencijama nije održiva, i da se mora naći sistemsko rešenje za podršku privredi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.09.2013.

12:31

Default images

Novi ministar privrede Saša Radulović počeo je da obilazi preduzeća u Srbiji, ali i da nagoveštava kako će izgledati njegov program. Poslao je poruku da privreda u kojoj se dele subvencije nije održiva, ali i da neće odmah prekinuti sa tom praksom.

Detaljno upoznavanje sa srpskom privredom ministar Radulović počeo je na mestu koje dobro poznaje – u Simensu.

"Ja sam svoju karijeru počeo u Simensu u Nemačkoj, kao inženjer sam radio na nuklearnim elektranama odnosno sistemima za nadzor", objasnio je ministar.

Nije Simens slučajno izabran - nemački gigant sve investicije u Srbiji ostvario je bez ijedne subvencije države, a ministru se takav model najviše sviđa.

Prema njegovim rečima, model državnog subvencionisanja otvaranja novih radnih mesta nije dugoročno održiv i dodao da će novo zapošljavanje biti podsticano smanjivanjem nameta na rad i stvaranjem boljih uslova poslovanja.

"Strateški mislimo da subvencije nisu dugoročno rešenje. Kratkoročno država je preuzela neke obaveze, koje će morati da ispuni. Oni koji su do sada pregovarali sa državom moraju da znaju da pregovaraju sa kredibilnim partnerom, koji će do kraja izvesti ono na šta se obavezao, jer to ne može da se menja", rekao je Radulović.

Kako je dodao, novcem poreskih obveznika mora se pažljivo postupati i "taj novac nije novac ministara da ga deli kako misli da treba".

Radulović rekao da Srbija mora da popravi poslovni ambijent i da investitori dolaze zato što imamo kvalitetnu radnu snagu, dobre uslove poslovanja i pravnu sigurnost.

Radulović je rekao da su to stvari na kojima se mogu napraviti pomaci, kako bi Srbija bila konkurentnija od okruženja i dodao da je proizvodnja strateško opredeljenje, a da je zapošljavanje glavni problem.

"Ako ne rešimo problem zapošljavanja, ništa ne možemo rešiti", rekao je Radulović, navodeći da se traže sistemska rešenja za zapošljavanje, po kojima će proizvodnja i zapošljavanje postati profitabilni.

Potrebno je, kako navodi, i smanjenje tereta države na zapošljavanje, uklanjanje administrativnih barijera, kao što su izmena zakona o radu i stvaranje bolje poslovne klime.

"Težište je na sistemskim merama koje odlažemo toliko dugo i jednostavno moraju da se sprovedu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ekonomska politika, koja je vođena prethodnih 12 godina, dala je loše rezultate i to mora da se promeni.

On je rekao da ima poverenja u domaće preduzetnike i privrednike i da ima mnogo više poverenja u građane nego u državu.

"Država je tu da stvori okvir, država će prva da se promeni, da pokaže i građanima i privrednicima da će se ponašati drugačije. Moramo da imamo sistem u kome će najbolji izaći na površinu i ja sam veliki optimista da će se to desiti", rekao je on.

Radulović je ocenio da je situacija u privredi teška, ali da je ubeđen da će se to rešiti jer postoji volja i želja.

"Nama treba zdrava ekonomija i zdrava država i to ćemo postići", ocenio je Radulović.

Na pitanje novinara, da li su potpredsednik Asocijacije malih preduzeća Milan Knežević i generalni direktor Simensa Beograd Tihomir Rajlić njegovi savetnici, Radulović je rekao da oni zvanično nisu njegovi savetnici, ali da su svim privrednicima otvorena vrata Ministarstva privrede.

"Srbija mora da se promeni"

Ministar Radulović najavio je danas da će biti promena u agencijama i institucijama za koje je nadležno njegovo minstarstvo.

"Srbija mora da se promeni. Srbija se ne može promeniti tako što nećemo promeniti ništa. Stvari koje ne funkcionišu, moraju da se menjaju i kada bude vreme Vlada će izaći sa konkretnim rešenjima", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će biti eventualnih smena direktora agencija i javnih preduzeća iz njegove nadležnosti, ministar je rekao da će se o tome izjasniti Vlada Srbije, kada za to dođe vreme.

Prema pisanju medija, Radulović je po odmah po preuzimanju funkcije ministra tražio smenu većine direktora javnih preduzeća i republičkih agencija iz svog resora.

Podsetimo, bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić jutros je, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, izneo oštre kritike na račun ministra Radulovića, rekavši da je Aleksandar Vučić pogrešio što ga je dove u Vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: