Slovenačka "loša banka" od oktobra

Slovenačka takozvana "loša banka", kao ključni deo napora te zemlje u izbegavanju međunarodne pomoći, će u oktobru primiti prvu rundu "toksičnih" aktiva.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

15:06

Default images

"Dogovorili smo se da prve rezultate stres testa nad NLB (najvećom državnom bankom) dobijemo u oktobru, kada će i početi prebacivanje loših aktiva u Banku za upravljanje imovinom preduzeća (BAMC)", rekao je guvener centralne banke Slovenije, Boštjan Jazbec.

On je dodao da će rezultati spoljnih stres testova i procena kvaliteta aktiva za devet preostalih banaka biti poznati do kraja novembra ili najkasnije do decembra.

Slovenačke banke su morale da budu dokapitalizovane u više navrata zbog oštrog slabljenja domaće ekonomije koje je usledilo nakon globalne finansijske krize 2008/2009, uzrokujući ogromno narastanje slovenačkog duga.

Iz tog razloga se pojavila zabrinutost da bi Slovenija mogla postati šesta članica evrozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć.

Slovenački parlament je prošle godine odobrio osnivanje "loše banke", s ciljem oslobađanja kreditora sedam milijardi evra rizičnih aktiva i nenaplativih zajmova, pri čemu je prvi transfer tih aktiva zakazan za jun ove godine.

Međutim, iz straha da bi realna količina rizičnih aktiva mogla biti veća, Evropska komisija je zatražila da se odloži njihov transfer sve dok se ne okonča nezavisna procena stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: