"Beograd na vodi" može i sa prugom

Udruženje ljubitelja železnice predložio je da se pruga uz desnu obalu Save pretvori u laku gradsku železnicu umesto da se potpuno izmesti.

Izvor: B92

Utorak, 20.08.2013.

10:16

Default images

Kako se navodi u saopštenju Udruženja, nije nužno uklanjati prugu da bi Beograd imao bolji pristup reci jer bi mogla da se koristi za gradski prevoz, kao neka vrsta nadzemnog metroa.

"Dok Bratislava i London ulažu ogromna sredstva da železnicu približe centru grada, Beograd teži suprotnom i već gotovu prugu koja prolazi kroz najuži centar želi da poruši", piše u saopštenju.

Prostor između Savske ulice i reke Save u Beogradu - podseća Udruženja ljubitelja železnice - razvio se krajem 19. i početkom 20. veka kao transportni centar na tadašnjem rubu grada, nasipanjem močvarnog zemljišta, ali je potom izgubio tu ulogu zbog razvoja i širenja Beograda.

Udruženje se založilo da se prilikom najavljene re-urbanizacije dela Beograda uz desnu obalu Save, kao primarni, koriste održivi vidovi saobraćaja - pešački, biciklistički, vodni i šinski saobraćaj.

Predsednik Udruženja ljubitelja železnice i saobraćajni inženjer Karlo Polak je kazao da bi zadržavanje dva koloseka, koji bi se koristili za potrebe gradskog prevoza, bilo održivo rešenje i za transport velikog broja stanovnika budućeg priobalnog naselja i zaposlenih u tom kraju.

"Protiv smo dosadašnje prakse u izgradnji Beograda da primarni vid transporta bude motorni drumski saobraćaj", kazao je Polak.

Kako je navelo udruženje, automobili zauzimaju 86 odsto saobraćajnih površina Beograda, a prevezu 20 odsto putnika, dok se najveći deo ulaganja u infrastrukturu troši na automobilski transport. Novi Plan generalne regulacije Beograda, prema saznanjima Udruženja, predviđa izgradnju saobraćajne petlje na prostoru sadašnje Beogradske autobuske stanice.

"Zamislite još jednu veliku petlju na tom prostoru kao što je Mostarska ili nova petlja u Radničkoj ulici koje potpuno sprečavaju pristup reci", kazao je arhitakta Nikola Rudić.

Udruženje je navelo da bi koncept lake gredske železniče povezivao rubne delove centra grada Savskog amfiteatra i Savamale sa ostatkom grada na jeftin, održiv i ekološki prihvatljiv način.

"Infrastruktura postoji i uz minimalna ulaganja u izgradnju stajališta taj održiv koncept može biti realizovan za veoma kratko vreme", navodi se u saopštenju.

Po predlogu udruženja, postojale bi tri linije lake gradske železnice koje bi Pančevački most povezivale sa Batajnicom, Resnikom i Železnikom. Pored ukreštanja linija na Pančevačkom mostu postoji mogućnost i izgradnje ukrštanja kod Sajma, gde bi se povezale linije do Batajnice i Resnika.

"Beograd na vodi" je idejni projekat za obimnu rekonstrukciju centralnog dela Beograda uz desnu obale reke Save i za izgradnju poslovno-stambenog i turističkog kompleksa zgrada na mestu Beogradske autobuske stanice i Glavne železničke stanice gde su sada i pruge, magacini, napušteni objekti.

Da bi se realizovao projekat star nekoliko decenija, uz ukidanje Glavne železničke stanice i otvaranje nove, u Prokopu, treba ukinuti prugu duž obale Save, oko Kalemegdana, izgraditi most kod Vinče, preseliti Beogradsku autobusku stanicu u Novi Beograd, završiti gradsku obilaznicu na pravcu E-75 i most Zemun-Borča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: