Piletina negde 220 a negde 400 din.

Cene proizvoda istih proizvođača razlikuju se od grada do grada, ali i u dve prodavnice slične veličine u istoj ulici, piše Blic.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 19.08.2013.

17:30

Default images

Razlike u cenama pojedinih namirnica idu i do 70 odsto, a najizraženije su kod mesa i mesnih prerađevina. Oscilacije na pijacama širom Srbije još su drastičnije nego one u radnjama, pa za kilogram kupusa u Beogradu mogu da se kupe čak tri u Kraljevu.

Da u trgovini važi pravilo “što manja prodavnica, to veća cena“ zna većina potrošača, ali sve se češće dešava da identični artikli, istih proizvođača u prodavnicama podjednake veličine istih trgovinskih lanaca, u različitim mestima, imaju različite cene.

U zavisnosti od grada, ili čak i kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca, jer je slobodno tržište dozvolilo trgovcima da bez kontrole određuju svoju zaradu. Najveće su razlike u cenama svežeg mesa, pa kupcima koji pažljivo biraju gde će da ga kupe, u novčaniku može da ostane oko 200 dinara više.

Kilogram junećeg mesa može da se nađe za 469 dinara u Zrenjaninu, ali i iza 620 u Beogradu.

" Svinjsko meso koštalo je u julu od 385 dinara po kilogramu u Kraljevu do 480 u Valjevu. Teletina je bila najjeftinija u Zaječaru i Zrenjaninu gde je koštala 649 dinara, a najskuplja u Nišu gde je njena cena iznosila čak 300 dinara više. Stanovnici Smedereva sveže pileće meso plaćali su 220 dinara, a žitelji Užica skoro duplo više: 400" - objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

Trgovci ističu da cena artikala na njihovim rafovima umnogome zavisi od troškova poslovanja koji nisu svuda isti.

" Na krajnju cenu utiču mnogobrojni faktori - veličina prodajnog objekta i troškovi njegovog održavanja, troškovi distribucije proizvoda, troškovi skladištenja, obim ponude, konkurencija i mesto na kome se prodavnica nalazi" - objašnjavaju u jednom trgovinskom lancu.

U Pokretu za zaštitu potrošača veruju da bi cene u startu bile oko osam odsto niže kada bi potrošači imali informacije o cenama u svim prodavnicama na jednom mestu.

"Imali smo ideju da pokrenemo projekat praćenja cena u maloprodaji, ali je izostala finansijska pomoć" - objašnjava Petar Bogosavljević, predsednik te organizacije.

Velike razlike u cenama u različitim gradovima, kako kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, posledica su neuređenosti tržišta.

"U manjim gradovima gde konkurencija nije dovoljno razvijena, cene diktiraju trgovci i one često nisu usklađene sa platežnom moći" - kaže Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: