Blokada velikih dužnika ili ipak ne

O eventualnoj blokadi računa velikih poreskih dužnika, kao što su Simpo i Galenika, odlučivaće Vlada, kaže direktor Poreske uprave Ivan Simič.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2013.

12:22

Default images

Za male i srednje preduzetnike, pravljenje bilo kakvih izuzetaka je znak da i ostali mogu da se ponašaju isto.

Nulta tolerancija za neplaćanje poreza i dalje je glavni moto poreske uprave, poručuje njen direktor Ivan Simić. Ipak, za Simpo, čiji se poreski dug nagomilao do preko 40 miliona evra, nema blokade računa bez odluke vlade

"Kao direktor Poreske uprave ja imam svoju odgovornost, ali ako vlada donese neki zaključak ja tu nemam šta, jednostavno nećemo blokirati, ali ako zavisi od mene, svi koji nemaju nekog dokaza nekog reprogaram biće blokirani", kaže Simič.

Slična sudbina mogla bi da zadesi i Galeniku, a odluka o tome biće doneta kada iz ministarstva finansija stignu potrebna dokumenta.
Činjenica da bi, kako navode, miljenici politike i vlade mogli da budu izuzeti od plaćanja poreza, razljuitila je male i srednje preduzetnike

"Ukoliko se budu amnestirali poreznici po bilo kojoj osnovi, onda ćemo prestati da plaćamo poreze svi. Ukoliko danas napravi presedan to će značiti urušavanje poreskog sistema i zato je ovo barijera preko koje se ne sme proći ", kaže Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Poreska uprava najavljuje i česte posete poreznika čak i tamo gde ih do sada nisu viđali. A u ovoj ustanovi podsećaju da u Guči većina kontrolisanih ugostitelja nije imala fiskalne kase, dok na upravo završenom Bir festu četvrtina nije izdavala fiskalne račune.

Plaćanje svih doprinosa i poreza na jedan raćun i elektronska naplata sledeći su veliki projekat poreske uprave, u kome je važna saradnja sa privrednicima, od Nove godine poreska prijava moći će da bude podneta jedino elektronskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: