Firme plaćaju vodu kao da je pivo

Gradovi u Srbiji naplaćuju tri do četiri puta više komunalne usluge privredi nego građanima, što se kosi sa važećim srpskim, ali i sa evropskim zakonima.

Izvor: Blic

Nedelja, 18.08.2013.

10:29

Default images

Predstavnici privrede su zato rešili da podnesu tužbu protiv 81 lokalne samouprave, piše Blic.

Do sada je 171 preduzeće dostavilo Uniji podatke o nepoštovanju zakona o komunalnim delatnostima koji je na snagu stupio još 2011. godine. U vrhu spiska gradova za utuženje Unije poslodavaca Srbije nalaze se Subotica, Niš, Beograd, Novi Sad, Užice...

"Mora da se uskladi nivo cena komunalnih usluga za privredu i građane. Tako je predviđeno važećim Zakonom o komunalnim delatnostima. Zbog kršenja zakona, tužićemo lokalne samouprave, a o tom slučaju ćemo obavestiti i Evropsku komisiju. Ako bude bilo političkih pritisaka na Ustavni ili druge sudove u Srbiji, proces će se nastaviti u Strazburu" - kaže za “Blic” Dragoljub Rajić, direktor UPS.

Početkom 2011. cena kubnog metra vode u Beogradu bila je 35,75 dinara za građane, a 70 dinara za privredu, dok je odnošenje smeća koštalo 4,11 dinara po kvadratu za građane, a 11,2 dinara za privredu. Cena gasa je zavisila od toga koje lokalno javno preduzeće ga isporučuje, pa je cena bila oko 50 odsto viša za privredu u Šumadiji i Istočnoj Srbiji, dok je u Vojvodini cena bila u proseku veća za čitavih 124 odsto.

"Tačno je da disproporcija postoji, pa smo pokušali da taj odnos smanjimo procentualno. Na putu ka EU moraćemo tu razliku da svedemo na nulu, bez obzira na to da li bi velike takse sveli na male ili obrnuto" - kaže za “Blic” Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

U Užicu je odnos komunalnih taksi za građane i privredu smanjen sa jedan prema 2,5 na jedan prema dva - kaže Zoran Adžić, član gradskog veća za budžet i finansije.

"Javna preduzeća bi trebalo da usklađuju takse, a ne da čekaju da im gradska uprava to reši. Novi zakon o porezu na imovinu startuje od 2014. što će biti elementarni prihod lokalnih samouprava i to nam je sada najveći problem. Idemo i u pravcu izjednačavanja, smanjili smo jaz između naknada za privredu i građane, ali ne može se sve uskladiti odmah" - zaključuje Adžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: