BiH uvodi akcize na pivo iz Srbije?

Susedi nam sve češće ograničavaju izvoz, zadržavaju robu na granici i izmišljaju propise kojima žele da istisnu srpske firme sa tržišta, piše Blic.

Izvor: Blic

Četvrtak, 15.08.2013.

20:27

Default images

U Srbiji se trenutno strahuje i od bosanskih vlasti koje planiraju rast akciza na pivo za velike proizvođače.

"Susedi na ovaj način žele postići nižu cenu domaćeg piva od konkurencije. Cilj je da zaštite svoje male pivare, ali bi štetu pretrpeli veliki proizvođači iz Srbije koji dosta izvoze u Bosnu", kaže pomoćnik srpskog ministra trgovine Bojana Todorović.

CEFTA sporazum treba da znači slobodnu trgovinu sa regionom, a taj sporazum najviše krši Kosovo, a slede Makedonija, Hrvatska i Bosna, navodi list.

U južnu pokrajinu nije dozvoljen izvoz jestivog ulja iz Srbije. Propisano je i da jedan kamion iz Srbije u toku 24 sata na Kosovo može prevesti maksimalno 3,5 tona cigareta, pića ili goriva. U istom periodu jednom primaocu na Kosovu je dozvoljena jedna isporuka iz Srbije.

Makedonija nam četvrtu godinu zaredom ograničava izvoz pšenice i brašna. U ovu zemlju smo u julu izvezli 67 tona brašna, naspram 3.500 tona, koliko je do tada mesečno plasirano.

Makedonci su prošle godine navodno pronašli i olovo u srpskoj pšenici da bi superanaliza pokazala da to nije istina.

Hrvatska je sa svog tržišta želela da istisne srpsku firmu “Peštan”, koja proizvodi PVC cevi. Tražili su im duple sertifikate o ispunjenosti standarda. Ovaj problem su rešili u Ministarstvu trgovine, ali ne i slučaj sa Makedonijom i pojedine probleme sa Kosovom.

S druge strane, Makedonci su se žalili da im je Srbija na granici zadržala dva kamiona paradajza. Bosanskim firmama Srbija neretko traži dodatne analize robe i na taj način usporava uvoz. U “Žitovojvodini” su tražili da Srbija ograniči uvoz vina iz Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: