IMT-ovi traktori pošli u Kazahstan

IMT je od danas započeo da izvozi traktore za Kazahstan.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

17:52

Default images

Tri šlepera traktora su pošla na put dug 5.000 kilometara i mogli bi da budu prvi znak toga da za ovog posrnulog giganta dolaze bolje dani.

Posle kolapsa, pred kojim je fabrika bila, bilo je potrebno mnogo energije da se proizvodnja pokrene.

Pre samo šest meseci proizvodnja je stala, a danas se proizvede 90 traktora mesečno.

Ovi traktori možda ne izgledaju preterano moderno ali njih može da održava i priučeni mehaničar negde u Afričkoj džungli ili pustari srednje Azije. Kada ih naprave dobro - pokazali su se kao pouzdani. IMT 539 i IMT 549 sa duplom vučom su klasici srpske industrije traktora - malo elektronike, jeftino održavanje i niska cena u odnosu na zapadne traktore su razlog zbog kojeg vlada sve veće interesovanje u zemljama trećeg sveta baš za ovakve mašine.

"Mi izvozimo sada za Kazahstan ali imamo potražnju iz Makedonije, Ekvadora, Afrike, želimo da jedan model sa pekinsonovim motorom izvozimo za Evropu", kaže Milorad Pavlović , predsednik upravnog odbora.

IMT je nekada bio vodeći proizvođač traktora na Balkanu. Međutim danas mora da se suoči sa globalnom konkurencijom. Između ostalog i na domaćem tržištu sa takozvanom štrafciger industrijom - rasklopljeni traktori se uvoze iz Kine ili Indije sa 1 posto carine a onda se sklapaju u Srbiji.

"Nama nije problem konkurencija iz Kine , ali problem je štrafciger industrija", kaže Zoran Radosavljeć, Generalni direktor IMT-a.

U prilog konkuretnosti stoji činjenica da naši radinici i nemaju veće plate od kineskih - ali za razliku od njih 8 meseci nisu primili plate. I pored toga - bez plata uspevaju da proizvode mašine za izvoz.

"Velika su dugovanja, država mora da pomogne ili neće uspeti", kaže Petar Grbić , Predsednik sindikata.

Branislav Ivković, predsednik skupštine IMT-a, nije mogao da ne sedne u novi 549 za kazahstansko tržište nazvan Bajkanur. Smatra da će država uraditi sve što može da pokrene IMT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: