Prvi Krstićev radni dan (VIDEO)

Dan posle dogovora prvog potpredsednika Vlade i Lazara Krstića da prihvati mesto ministra finansija, budući šef finansija već vodi razgovore o Vladi.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2013.

15:52

Default images

Glavna tema je vizija kako bi Srbija trebalo da izgleda u narednim godinama. Stručna javnost kaže da Krstića očekuje veliki posao ali da mu je za rezultate potrebna politička podrška i stabilnost.

Prvi dan u Vladi budućeg ministra finansija i upoznavanje sa novinarima. Za posao koji ga čeka Lazar Krstić, kako kaže u izjavi za državnu televiziju, očekuje političku podršku kako bi se promenio negativan trend kojim je išla naša ekonomija.

"Ne radi se tu samo o planu mera radi se o viziji, razgovaramo o tome kako bi Srbija mogla da izgleda za 5 godina šta može da se učini i gde mi možemo zapravo da budemo. Onda cemo iz toga izvući, sa tim proveriti ove mere o kojima pričamo", rekao je Lazar Krstić. U ekonomskom savetu SNS-a, najjače stranke vladajuće koalicije, kažu da će budući šef državne kase svoj program predstaviti u narednim danima. Deo njegovog programa biće i nedavno usvojene ekonomske mere Vlade.

"Uvođenje finansijske discipline, uravnoteženje javnih finansija i radikalni raskid sa postojećom ekonomskom politikom. Taj program predvidja najpre uravnoteženje javnih finansija, odnosno uravnoteženje rashodne i prhodne strane budžeta, i da će to zaista biti težak posao. Krstićev program predvidja sprovodjenje nedavno usvojenih vladinih ekonomskih mera, koje podrazumevaju reformu javne uprave, bolju poresku disciplinu, privlačenje stranih investicija, oslobadjanje privrede velikih nameta..." , naveo je Dželetović.

Stručnjaci kažu da ministrstvo finansija u narednom periodu očekuju krupni potezi i mere. Posla je mnogo, od reformi javnih preduzeća do pomoći izvozno orijentisantisanoj privredi.

"Najpre treba definisati stručni tim koji bi se pozabavio reformama i samom kooridinacijom reformi. Iz toga bi trebalo da proizađe koncepcija reformi, koncepcija reforme javnog sektrora i konsolidacija trajne konsoldiacije javnih finansija. Treći zadatak za koji mislim da je imperativan je otpočinjanje razgovora sa MMF-om o mogućnostima da se dobije jedan aranžman koji bi morao da bude aranžman koji otavar mogućnost reprogama javnoga duga", kaže Miladin Kovačević, saradnik MAT-a.

Konkretne rezultate nije realno očekivati preko noći. Osim političke podrške, jedan od važnih preduslova biće i politička stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: