Cene stočne hrane niže za 30 odsto

Cene stočne hrane u stalnom su opadanju i do kraja septembra biće niže za oko 30 odsto nego na početku ove godine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.08.2013.

13:48

Default images

"Stanje u sektoru proizvodnje stočne hrane je mnogo bolje nego prošle godine, biće puno sirovine jer je rod dva puta veći nego 2012. godine", izjavio je danas podpredsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Deneš Kemiveš.

Kemiveš, direktor fabrike stočne hrane Gebi iz Čantara kod Subotice, kazao je da su već počele da opadaju cene sirovina za proizvodnju stočne hrane.

"Mi kao proizvodjači smanjujemo svake druge nedelje cenu gotovih proizvoda i taj trend se očekuje do kraja septembra. Očekuje se vraćanje cena proizvoda na nivo proleća prošle godine", rekao je on.

U odnosu na jesen prošle godine, cene stočne hrane su sada niže za oko četiri dinara po kilogramu, a može se očekivati pad još za oko četiri do pet dinara do kraja septembra.

Kemiveš ne veruje da će snižavanje cena stočne hrane uticati na to da pojeftine meso i mleko, odnosno preradjevina, jer do sada proizvodjači stoke nikada nisu smanjivali cene kada je opadala cene stočne hrane.

On ne očekuje ni probleme sa aflatoksinom u žitu i kukuruzu, i smatra da će ga biti ispod dozvoljenog nivoa.

Kako je istakao, u Srbiji je registrovano više od 200 proizvodjača hrane za životinje, koji su prošle godine proizveli više od 900.000 tona, od čega je izvezeno oko 130.000 tona, uglavnom u susedne zemlje.

Na sednici je rečeno da je za šest meseci ove godine Srbija izvezla hranu za životinje za 59,1 miliona dolara što je za oko jedan procenat manje nego u isto vreme prošle godine.

Uvoz hrane za životinje, od januara do juna ove godine, bio je dvostruko veći nego u isto vreme lane i iznosio je 58,8 miliona dolara.

Samostalna savetnica u PKS Jasna Stevanović kazala je da je Grupacija za proizvodju stočne hrane aprila ove godine Ministarstvu poljoprivrede poslala inicijalni tekst nacrta zakona o hrani za životinje, ali da još nema odgovora.

Ona je ocenila da bi što pre trebalo da se donese taj zakon jer je veoma važan za razvoj domaćeg stočarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: