Cvetković: Krstić da dovede MMF

Novi ministar finansija suočiće se sa ozbiljnim izazvovima, a jedan od najvažnijih zadataka je da obnovi aranžman Srbije sa MMF-om, kaže Mirko Cvetković.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.08.2013.

14:27

Default images

Novi ministar finansija suočiće se sa ozbiljnim izazvovima, a jedan od najvažnijih zadataka je da sa svojom ekipom obnovi aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer je to spas za našu zemlju od finansijskog sunovarata, kaže bivši premijer Mirko Cvetković.

"Treba razgovarati sa MMF-om, dogovoriti reforme i nakon toga to sprovoditi", izjavio je Cvetković Tanjugu, komentarišući vest da će novi ministar finansija u Vladi Srbije biti diplomac američkog Unverziteta Jejl, Lazar Krstić.

Cvetković smatra da će realizacija reformi, koje bi u Srbiji trebalo sprovesti uz pomoć MMF-a, biti teška i da će se mnogi biti protiv takve ekonomske politike, ali sve što bi bilo suprotno od takvog usmerenja bilo bi jako loše.

Bivši premijer je, povodom vesti da će mladi diplomac Jejla preuzeti resor koji je i on vodio u Vladi Srbije, kazao da lično ne poznaje Krstića, ali da veruje da je reč o sposobnom ekonomisti kakvih sigurno još ima u našoj dijaspori, ali i u zemlji.

"Vidim sada da je jedna od glavnih tema u Srbiji davanje saveta budućem ministru finansija, a ja mislim da je to pogrešno", kaže Cvetković.

Krstić bi, prema njegovim rečima, trebalo prvo da formuliše svoje predloge, a nakon toga da stručna javnost oceni u kojoj meri on daje nesto novo, ono što do sada nismo činili, a na osnovu njegovih predloga može se učiniti, realno uraditi.

Kad je reč o angažovanju stranih stručnjaka za važna mesta u vladi, Cvetković je mišljenja da je "greška ako se misli da mi nemamo dovoljno znanja i da će stranci sada, ođednom, da nam donesu neka nova saznanja".

"Oni (strani stručnjaci) verovatno mogu da nam tehnički daju savete, ali to je samo na tehničkom nivou, a ne na visokom ministarskom nivou", tvrdi bivši čelnik Vlade Srbije, uz napomenu da ukoliko stranci budu iskorišćeni da našoj javnosti bolje predoče koristi od potrebnih reformskih poteza, tada bi njihovo angažovanje i te kako imalo smisla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: