Sprečiti dalji pad cene kukuruza

Direkcije za robne rezerve treba da tražiti otkup 200.000 t. kukuruza i 150.000 t. pšenice ovogodišnjeg roda kako bi se pomogli i zaštitili poljoprivrednici.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.08.2013.

10:48

Default images

"Cena pšenice i kukuruza u Srbiji je trenutno najniža u okruženju. Potrebno je da država interveniše i spreči dalji pad cena tih poljoprivrednih proizvoda", rekao je on agenciji Beta predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić.

Senić, koji je i član predsedništva Demokratske stranke, precizirao je da bi bilo neophodno da Republička direkcija za robne rezerve otkupi još 150.000 tona merkantilne pšenice po ceni od 20 dinara za kilogram i bar 200.000 tona merkantilnog kukuruza po ceni koja će u tom trenutku biti viša od tržišne, što bi bilo oko 16 dinara za kilogram.

"Sadašnja cena od 16 dinara ne pokriva ni osnovne proizvodne troškove za pšenicu, dok imamo situaciju da je na berzi cena prirodno suvog kukuruza, roda 2012. godine, bila ispod 13 dinara, što znači da će poljoprivrednici ovogodišnji rod kukuruza moći da prodaju za 12 dinara po kilogramu", rekao je on.

Senić smatra da je "to nedopustivo niska cena i da Robne rezerve moraju da pronadju način da pomognu poljoprivrednicima".

Ocenio je da u budžetu ima dovoljno novca za takvu intervenciju, jer je "odlazeći ministar finansija (Mladjan Dinkić) rekao da svom nasledniku ostavlja 800 miliona evra u kasi".

"Otkup i merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza nije trošak za budžet, jer će kasnije kroz prodaju, kada se stabilizuje tržište, kada se cene iznivelišu ta roba moći da bude prodata i da se novac vrati u budžet", rekao je.

Istakao je da bi to bila samo mera kojom se štite poljoprivredni proizvodjači kako bi bili motivisani da već ove jeseni ponovo zaseju pšenicu.

Senić je dodao da je skupštinski odbor za poljoprivredu zatražio od resornog ministarstva i izveštaj o šteti koja će nastati usled suše, kao i o merama koje je ministarstvo preduzelo za saniranje štete koja će nastati zbog sušnog vremena.

Zatražen je i izveštaj o uspostavljanju nacionalne laboratorije za bezbednost hrane, koja nije počela da radi ni u proteklih godinu dana, o čemi će se takodje raspravljati na predstojećoj sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: