Naše sorte kukuruza bolje od drugih

Jaka suša još jednom je pokazala kako su za naše uslove gajenja, najprimereniji upravo hibridi kukuruza koji su razvijani na našim prostorima, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Sreda, 14.08.2013.

21:19

Default images

Kukuruz je ove godine "zauzeo" oko 1,2 miliona hektara, ali, dobar rod je opet ugrozila suša koja je "došla" upravo u vreme nalivanja zrna, odnosno, u vreme kada se formira pravi prinos.

"Iskustvo mi je jasno pokazalo, da sa domaćim hibridima, iz Novog Sada, nemam takvih problema sa sušom", objašnjava Martin Domonji Lakatoš, ratar iz Stare Pazove.

"Kada na ovim hibridima primenim sve agrotehničke mere, rezultat neće izostati. Suša ih, istina, ošteti, i smanji rod, ali nikada se nije desilo da budem u potpunosti bez roda".

Mišljenje kolege - ratara iz Srema, deli i Isa Erdeljan, paor iz Banata, iz Zrenjanina, koji se poljoprivredom bavi sa sinom Radoslavom.

"Svi domaći hibridi su dobri, od onih ranijih, koji prvi donesu rod, pa do kasnijih, koji imaju bolji prinos", objašnjava Erdeljan.

Za domaće seme, odlučio se i Miomir Crveni, iz Turije, koji kaže da se na kukuruzu koji je sejao, tek sada primete prvi tragovi suše, iako kiše nije bilo dva meseca.

"Nisam video da su strane sorte išta bolje od domaćih", kaže Crveni.

"Samim tim, to me opredelilo za naše sorte. Kada je godina dobra, imam i po 130 metara kukuruza po hektaru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: