Panika zbog duga manjeg od dinara

Pred šalterima Elektrodistribucije Subotica u poslednjih nekoliko dana stvaraju se redovi potrošača koji plaćaju dugovanja ovom preduzeću.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

18:53

Default images

Ta dugovanja su, u pojedinim slučajevima, manja od jednog dinara.

Jedan od takvih potrošača je i Stipan Lukač, koji je dobio obaveštenje da njegov dug zaključno sa 31. julom iznosi 45 para.

Zbog toga je došao na šalter Elektrodistribucije da plati dug, ali mu je na šalteru rečeno da to ne mora da plati i da mu na taj dug neće biti obračuvana kamata.

Međutim, Lukač nije zadovoljan odgovorom, pošto ga je dobio usmenim putem i plaši se da bi ipak u narednim godinama mogao dobiti obaveštenje da plati dug uvećan za desetostruko veće kamate.

"Smatram da je ovo nekorektno, jer više vredi papir, koverat i moj dolazak ovamo od tih 45 para. Nisam zadovoljan sa ovim što su uradili", rekao je Lukač dopisniku Tanjuga.

U subotičkoj Elektrodistribuciji objašnjavaju da je, na osnovu Zakona o energetici, 1. jula formirano novo preduzeće "EPS snabdevanje", pa na osnovu toga svi kupci za utrošenu energuju sada dobijaju račune u ime novog snabdevača.

Prema rečima rukovodioca sektora trgovine električnom energijom u subotičkoj Elektrodistribuciji Josipa Antunovića, potrošačima je poslato i obaveštenje o stanju duga ili pretplati utrošene električne energije prema preduzeću kojem su do sada plaćali račune, a to je Elektrovojvodina.

"I za jednu paru duga moramo obavestiti kupce. Ti sitni iznosi će se na kraju godine verovatno prihodovati ili rashodovati. Taj gospodin pomenuti iznos nije ni mogao uplatiti, a sigurno ga nećemo tužiti za 45 para", rekao je Antunović dopisniku Tanjuga.

On je dodao da dužnici većih iznosa moraju doći i uplatiti taj iznos jer se ne zaustavlja obračunavanje kamate, ili napraviti reprogram dugovanja, dok oni potrošači koji su u pretplati moraju sačiniti zahtev za prebacivanje tog novca na račun novog privrednog društva koje ih snabdeva električnom energijom.

"Dug se ne može prebaciti, samo pretplaćeni iznos. Svako mora da plati svoj dug, i to obavezno preko one uplatnice koja je došla s obaveštenjem jer je promenjen račun", rekao je Antunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: