Podeljena bespovratna sredstva

Bespovratna sredstva za nabavku opreme i mašina kroz Program za pomoć maloj privredi dobio je 81 preduzetnik i malo preduzeće.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2013.

15:16

Default images

Ministarstvo finansija i privrede izdvojilo je 100 miliona dinara u ovoj godini za sprovodjenje tog programa, a imajući u vidu veliku zainteresovanost malih preduzeća i preduzetnika za takav vid podrške, ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti da realizuje programe koji pomažu nove investicije i pokretanje proizvodnje domaćih malih privrednika.

Preduzetnicima, zanatlijama i malim preduzećima odobrena su bespovratna sredstva do 25 odsto investicije, odnosno do 25.000 evra, uz učešće preduzeća i zanatlija od pet odsto, dok je ostatak vrednosti investicije finansiran iz kredita poslovnih banaka uključenih u sprovodjenje programa.

Taj vid državne pomoći u praksi je pokazao izuzetne rezultate zbog multiplikovanih finansijskih efekata, a kroz partnerski odnos podstiče i stimuliše banke u Srbiji da se više okrenu mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, navedeno je u saopštenju.

Od izuzetnog je značaja da banke u Srbiji u mikro, malim i srednjim preduzećima prepoznaju važne klijente i tržište koje može da se unapredi, imajući u vidu njihov potencijal i uticaj na rast i razvoj privrede, kao i na otvaranje novih radnih mesta.

Kako je navedeno, Ministarstvo finansija i privrede je za manje od dva meseca, usled velikog interesovanja malih preduzeća i preduzetnika, efikasno sprovelo taj program čija je pripremna faza započeta u maju, izborom banaka po otvorenom javnom pozivu za učešće u programu.

Odabrane su tri poslovne banke - Rajfajzen, Prokredit i Sosijete ženeral, koje su ponudile najbolje uslove kreditiranja malih preduzeća i preduzetnika po pitanju kamata i traženog kolaterala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: