Ruski vozovi prebrzi za naše pruge

Novi ruski vozovi ne smeju da idu sporije od 50 kilometara na sat jer mogu da se pokvare, piše Blic. S druge strane, ograničenje na srpske pruge je i 30 km/h.

Izvor: Blic

Četvrtak, 01.08.2013.

20:57

Default images

Jedna od tri savremene garniture vozova iz Rusije trebalo je nedavno da zameni šinobus koji saobraća na relaciji Subotica-Senta-Kikinda. Međutim, na delu pruge između Bikova i Oroma voz ne sme da ide brže od 30 kilometara na sat, a ruski voz ne sme da vozi sporije od 50, jer može da se pokvari.

Na ovoj deonici brzina voza je limitirana na 30 kilometara na sat, jer je pruga u toliko lošem stanju da sve preko te brzine nije bezbedno za putnike.

Zato je odlučeno da dizel motorni voz umesto do Sente saobraća na relaciji Subotica – Sombor – Bogojevo – Novi Sad i on je pušten u železnički saobraćaj pre desetak dana, dok na najlošijoj deonici vojvođanskih pruga putnike i dalje prevoze šinobusi stari 40 i više godina, piše Blic.

"Ako bi novi voz saobraćao na lošoj pruzi kao što je pruga za Sentu, to bi na njemu izazvalo kvar jer na određenim delovima ne sme da se prekorači brzina od 30 kilometara na sat, a savremena dizel motorna mašina nije predviđena za tako male brzine. Ruski voz može minimalno da podnese 50 kilometara na čas. Manje brzine ga kvare", kaže sagovornik Blica, mašinovođa iz Subotice.

Problem između Bikova i Oroma je, objašnjava, tucanik koji bi trebalo podbiti i neophodno je ojačati donji stroj.

Među putnicima za Sentu najviše je nezadovoljnih đaka i studenata, jer se zbog kvarova na šinobusima (njihova proizvodnja prestala je još 1969. godine) polasci često otkazuju.

Zbog toga su nezadovoljne i mašinovođe, jer su im zbog otkazivanja vožnje plate manje, s obzirom na to da im se zarada obračunava na osnovu sati provedenih u vožnji.

U Železnicama Srbije, koje je Blic kontaktirao i telefonom i i-mejlom, beogradski list nije uspeo da dobije odgovor u vezi s ruskim vozovima.

Železnice Srbije su iz kredita međunarodne železničke banke Eurofime kupile 12 dizel-motornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš. Vrednost investicije bila je 43 miliona švajcarskih franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: