Mubadala donosi više od čipova

Osim o izgradnji fabrike čipova sa predstavnicima kompanije Mubadala iz UAE narednih dana će se razgovarati i o drugim vidovima saradnje, piše Politika.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

15:02

Default images

Predstavnici Mubadale, kompanije koja važi za glavnog investicionog pokretača Ujedinjenih Arapskih Emirata, i koja prema najavama naših zvaničnika razmišlja da kod nas sagradi fabriku čipova i poluprovodnika – boraviće narednih nekoliko dana u Beogradu i razgovarati o toj, ali i drugim mogućnostima ulaganja, piše Politika u današnjem izdanju.

U delegaciji te kompanije kroz koju Emiraćani ulažu u različite oblasti privrede ipak neće biti Kaldun Kalif Al Mubarak, generalni direktor i savetnik za strateška pitanja šeika Muhameda bin Zajeda, iako je u ovdašnjoj javnosti najavljen njegov dolazak. Ovo je za Politiku potvrdio Brajan Lot, izvršni direktor grupe za komunikacije u Mubadali.

Na pitanje da li u Srbiji ima uslova za gradnju fabrike budući da je traženo da obezbedi hiljadu stručnjaka, Lot kaže da se o tome pregovara sa partnerima i to je način kako posluju i u drugim zemljama.

“Pregovori se vode na bazi potencijalnih mogućnosti i uzajamne koristi”, kratak je bio sagovornik Politike, izbegavši da odgovori da li se uskoro možemo nadati ugovoru za investiciju koja bi prema nekim procenama dostigla četiri milijarde dolara.

Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), potvrđuje da se Mubadala trenutno nalazi u predinvesticionom procesu koji podrazumeva prikupljanje velikog broja informacija, imajući u vidu da je reč o tehnološki izuzetno zahtevnom projektu.

On kaže da su ovoj kompaniji već ponuđene neke lokacije za fabriku. Jedna od njih je međutim od ranije poznata. Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade, rekao je novinarima prilikom zajedničke posete Abu Dabiju da će Mubadali biti ponuđeno zemljište u blizini aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

Inače, poslovna politika Mubadale jeste da uvek na nova tržište ulazi u partnerstvu sa ključnim igračem na svetskom tržištu, u oblasti u koju planira da investira. Tako da će to biti slučaju i sa Srbijom.

Zanimljivo je da je Mubadalu 2002. godine osnovala vlada Abu Dabija sa zadatkom da obogati novim proizvodnjama ekonomiju ovog emirata. Da se smanji udeo nafte u bruto društvenom proizvodu. Od nafte pritiče 53, a cilj im je da se smanji na 36 odsto BDP.

Fokus im je na upravljanju dugoročnim investicijama koje donose veliku finansijsku dobit i opipljivu društvenu korist za Emirate.

“Princip koji podržava naš mandat i vodi našu poslovnu strategiju, razlikuje nas od drugih investicionih organizacija. Ukratko, naše investicije moraju da budu komercijalno isplative i da generišu održivi profit, ali takođe one moraju da se vrate Abu Dabiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kroz socijalnu dobit. Naša partnerstva sa svetskim liderima u industriji podržavaju te principe donoseći znanje, stručnost i tehničke veštine tako da Emirati grade uravnoteženu i održivu ekonomiju”, rekao je Lot.

Portfolio Mubadale iznosi 50 milijardi dolara. Ona ulaže u privatni zdravstveni sektor, vazduhoplovstvo, industriju metala, informacione tehnologije, obnovljivu energiju.

Projekat kojim se najviše ponose jeste ekološki održiv grad Masdar siti u koga ulaže 18 milijardi dolara. Ovaj grad, koji će imati 40.000 stanovnika i univerzitetski centar, kao energiju koristi ugljen-dioksid, tako što se prikuplja, skladišti i prerađuje potom u solarnu energiju i energiju nastalu topljenjem soli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: