Šojble o Grčkoj:Što se mora-mora se

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je posetio grčku prestonicu u vreme masovnih protesta, poručio je da nema prečice za neophodne reforme u Grčkoj

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.07.2013.

13:40

Default images

Šojble, koji je u Grčkoj prvi put od izbijanja finansijske krize 2009, naveo je da je Atina ostvarila impresivan napredak u naporima da uravnoteži državni budžet, upozoravajući, ipak, da prezadužena Grčka nema drugog izbora nego da nastavi sa bolnim reformama.

"Ne postoji zaobilazni put za strukturne i fiskalne reforme... Nema prečice", rekao je ministar.

Više od 4.000 policajaca raspoređeno je danas u Atini zbog posete nemačkog ministra, dan nakon što je grčki parlament usvojio odluku o otpuštanju više hiljada službenika u javnom sektoru. Grčka policija je prethodno zabranila demonstracije tokom posete Šojblea, koji će se sastati sa premijerom Antonisom Samarasom i drugim visokim grčkim zvaničnicima.

"Imamo poverenja u to što Grčka radi... Ali, naravno da moramo da insistiramo da se nastavi da teškim reformama", poručio je Šojble.

Grčka je primorana na seriju bolnih reformi tokom protekle četiri godine, u zamenu za 240 milijardi evra pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Otkazi i rezanje plata i penzija teško su pogodili Grke i izazvali masovne proteste i štrajkove.

Grčka već šestu godinu prolazi kroz recesiju, uz nezaposlenost od 27 odsto, i ne očekuje se da će ostvariti privredni rast pre 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: