Neće da grade čeličane u Indiji

ArselorMital, najveći svetski proizvođač čelika, objavio je da je odustao od projekta čeličane vrednog 8,5 milijardi dolara na istoku Indije.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

13:21

Default images

Kompanija je navela da odustaje jer ni za sedam godina nije dobila zemljište za gradnju.

To je drugi "udarac" ove nedelje za indijsku vladu koja se trudi da privuče strane investicije kako bi podstakla privredni rast.

Dan pre ArselorMitala južnokorejski gigant na sektoru čelika Posko saopštio je da odustaje od planirane gradnje čeličane u indijskoj državi Karnataka. ArselorMital je obrazložio da planirani projekat u Orisi više nije održiv.

Globalna industrija čelika pod pritiskom je slabog rasta tražnje u Evropi, koju muči recesija, i usporavanja ekonomskog rasta u Indiji i Kini.

ArselorMital i vlada indijske države Orisa 2006. godine potpisale su ugovor o proizvodnji 12 miliona tona čelika godišnje od gvozdene rude koja bi se vadila u Indiji.

"U poslednjih sedam godina uložili smo značajne resurse. Međutim, kašnjenje s dodelom zemljišta i rudnika iz kojeg bi se snabdevali rudom dovelo je do toga da projekat više nije održiv", rekao je direktor ArselorMitala za Indiju i Kinu Vijaj Batnagar.

Vodeći svetski proizvođač čelika međutim nastavlja druga dva projekta u Indiji, u državama Džarkand i Karnataka.

I Posko, koji odustaje od Karnatake, nastavlja sa projektom vrednim 12 milijardi dolara u Orisi. To je najveća ikada strana investicija u Indiji.

Indija nije mnogo atraktivna za kompanije koje planiraju velika ulaganja u industriju zbog teškoća kod pribavljanja ekoloških dozvola, birokratije i neslaganja vlada indijskih država i lokalnih zajednica oko vlasništva nad zemljištem.

Vlada u Nju Delhiju juče je ublažila ograničenja na strano vlasništvo u više grana industrije u sklopu napora da zaustavi pad tražnje, rast kamata i slabljenje valute (rupije) u trećoj po veličini azijskoj ekonomiji.

Povlačenje dve velike kompanije iz planiranih projekata indijski stručnjak za industriju čelika A. S. Firoz objašnjava padom svetske tražnje čelika.

"Kina usporava. U Indiji tražnja pada... Investiciona klima je svuda loša. U takvoj situaciji, kompanije moraju da budu oprezne u industrijama sa visokim troškovima kapitala", naglasio je Firoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: