Bićemo željni i krompira

Krompir je nekada važio za sirotinjsku hranu, ali kako ove sezone stoje stvari - i njega ćemo biti željni, pišu Novosti.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

21:38

Default images

Poljoprivrednici su, poučeni prošlogodišnjim iskustvom sa niskom cenom, smanjili proizvodnju ove kulture za trećinu, pa su cene vrtoglavo skočile i još se "ne predaju". Kilogram mladog krompira na pijacama u sredu je koštao od 50 do čak 150 dinara!

Potrošačima jedino ove godine naruku idu vremenske prilike, pa zbog dobrog roda, mogu od jeseni da očekuju nižu cenu ovog povrća.

" Krompir nekoliko prethodnih godina nije imao dobru cenu i zato smo skoro odustali od njegove proizvodnje" - kaže Miroslav Bogdanović, poljoprivrednik iz Trbušana kod Čačka.

"Nekad nema roda, a kad ga ima bude jeftin. Pre dve godine je bio dobar prinos, pa je bila loša cena, a lane nam nije rodio. Sejali smo 35 hektara, a sada samo 12."

Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije i stručnjak za agrarnu ekonomiju, kaže da visoku cenu krompira eventualno može spustiti dobar prinos, koji se očekuje zbog pogodnih vremenski uslova.

"Lane je proizvedeno oko 600.000 tona krompira i tokom sezone je imao dobru cenu" - kaže Prostran.

"Ova godina je bolja i bez obzira na to što je manje zasađeno, imaćemo veći prinos po hektaru. "

Očekujem da će rod biti za 20 odsto bolji nego lane i da će ovaj proizvod biti znatno jeftiniji na jesen. Mladi krompir koštao je i do 180 dinara po kilogramu, a sada je 60 dinara.

Ratko Vukićević, predsednik Asocijacije "Plodovi Srbije" i vlasnik firme "Agromobil" iz Guče, jednog od najvećih proizvođača ovog povrća, smatra da će krompira biti ne samo dovoljno za potrebe domaćeg tržišta, nego će ga biti i za izvoz.

"Već je izvezena određena količina ranog krompira za Rusiju, što je donelo dobru zaradu proizvođačima, jer se plaćalo 60 dinara po kilogramu" - kaže Vukićević.

"Ovaj izvoz će dobro doći i zbog toga što bi te količine čekale jesen i tada bi vršile pritisak na tržište. Lane su prinosi bili od osam do 12 tona po hektaru, dok će se ove godine prinosi kretati od 20 do 25 tona po hektaru."

"Pored toga što će podmiriti potrebe domaćeg tržišta, računamo da će ove godine biti izvezeno nekoliko hiljada tona krompira, i to u Crnu Goru, možda i u Albaniju, Bosnu i Hrvatsku... u zavisnosti od toga kakav je rod u tim državama" - kaže Ratko Vukićević.

"Ovih dana ću imati sastanke sa farmerima iz Holandije i videćemo kakvi su njihovi ovogodišnji rezultati, a to će, takođe, mnogo uticati na pozicioniranje Srbije kada je u pitanju izvoz krompira."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: