Ovo je prepreka za bolje plate

Velika razlika visine neto i bruto plate nepremostiva je prepreka za povećanje neto zarada i daljem zapošljavanju, a s tim se slažu i svi poslodavci u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

18:24

Default images

Generalni sekretar konsultantske kuće CEFE Aleksandar Stevanović je u Skupštini Srbije na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, kazao da većina poslodavaca navodi da će zbog te velike razlike morati i da otpuštaju neke zaposlene.

Stevanović je naglasio da je ovo istraživanje, koje su sprovele CEFE i Unija poslodavaca Srbije tokom februara, marta i aprila ove godine, pokazalo da je Srbiji potrebna izmena postojećeg Zakona o radu i pratećih propisa, a posebno u oblasti otpremnina i trajanja zapošljavanja na odredjeno vreme.

On je naveo i da je istraživanje pokazalo da je za poslodavce veoma veliki problem i isplata otpremnina tehnološkim viškovima za sve godine staža, kao i komplikovane administrativne procedure koje značajno otežavaju poslovanje i stvaraju visoke troškove.

Prema njegovim rečima, čak oko 80 odsto firmi traži da se rok za zapošljavanje na odredjeno poveća sa jedne na tri godine, a za mnoge je problem i nemogućnost davanja otkaza radniku čak i kad je napravio teške greške i naneo štetu preduzeću.

On je kazao i da poslodavci smatraju da je postojeća zaštita bivših funkcionera sindikata previsoka i da bi ih trebalo učiniti ravnopravnijim sa ostalim zaposlenima.

Na predstavljanju je rečeno i da je ovo istraživanje radjeno sa ciljem da se sagledaju potrebe privrede za njen oporavak, da se ukaže na mere koje je potrebno preduzeti da bi se stabilizovalo poslovno okruženje i pomoglo domaćim firmama da bolje posluju i zapošljavaju ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: