Donacija Švedske za našu ekologiju

Ministar energetike Zorana Mihajlović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp potpisali su Sporazum o donaciji u iznosu od 1, 7 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

09:29

Default images

Tom donacijom će ta zemlja podržati pripreme Srbije za početak pregovora sa Evropskom unijom u oblasti životne sredine.

Projekat "Priprema za pregovore u vezi sa pristupanjem Srbije Evropskoj uniji (ENVAP I)" realizovan je u saradnji sa Švedskom agencijom za životnu sredinu (SEPA) u periodu jun 2011. - decembar 2012.

Cilj tog projekta je jačanje administrativnih kapaciteta u oblasti životne sredine u vezi sa pripremama za pregovore sa Evropskom unijom.

Polazeći od potrebe za daljim jačanjem kapaciteta za proces pregovora sa EU unutar Ministarstva, ali i drugih institucija koje će učestvovati u procesu pregovora sa Unijom u oblasti životne sredine, Švedska agencija za životnu sredinu predložila je nastavak projekta, odnosno realizaciju druge faze projekta "Priprema za pregovore u vezi sa pristupanjem Republike Srbije Evropskoj uniji (ENVAP 2)".

Projekat su odobrili Švedska agencija za životnu sredinu i Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Biće potpisan i aneks "Specifičnog sporazuma između Ministarstva zaštite životne sredine i Švedske vlade za podršku infrastrukturnim projektima".

Originalnim sporazumom, potpisanim 2011. godine, bila je predviđena podrška Ministarstvu u pripremi infrastrukturnih projekata za finansiranje, kao i finansiranje izgradnje za odabrane infrastrukturne projekte iz oblasti upravljanja otpadom i upravljanja otpadnim vodama.

S obzirom na dužinu procesa pripreme planske i tehničke dokumentacije, kao i vreme potrebno da se pribave sve potrebne dozvole pre početka izgradnje, potpisivanjem aneksa sporazum će biti produžen za još godinu dana, do 2015. godine, a njegova vrednost biće uvećana za dodatnih 1.150.000 evra, sa prvobitno planiranih 2.873.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: