Zakon ne rešava probleme potrošača

Predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti potrošača neće doprineti rešavanju ni jednog bitnog problema koji postoje u zaštiti potrošača.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2013.

20:01

Default images

To je zajendnička ocena Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i Centra potrošača Srbije (CEPS).

Predsednik NOPS Goran Papović rekao je danas na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS) da je stav više od 20 organizacija za zaštitu potrošača da treba doneti novi zakon, a ne menjati postojeći.

On smatra da se zbog ograničenog broja članova postojećeg zakona koji se mogu menjati ne rešavaju bitni problemi potrošača.
NOPS i CEPS pozvali su Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija da u novi zakon uvrsti zahteve organizacija za zaštitu potrošača - davanje većih ovlašćenja tržišnoj inspekciji, jačanje položaja i uloge organizacija potrošača i alternativno rešavanje potrošačkih sporova.

Predstavnica Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Nevena Praizović ukazala je da su izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača bolje pojašnjeni odredjeni članovi, da se zakon prilagodjava evropskom zakonodavstvu i da daje veća prava potrošačima.

Ona je kazala je da su izmene i dopune postojećeg zakona bile potrebne jer su se u praksi pokazali brojni nedostaci postojećeg pravnog akta koji se primenjuje već dve godine. U medjuvremenu su promenjene odredjene evropske direktive o potrošačkim pravima kojima se treba prilagoditi, dodala je Praizović.

Kako je objasnila, preciziran je davalac garancije, definisan pojam tehnička roba, uveden član koji definiše diskriminaciju potrošača, maksimalni rok isporuke robe je 30 dana, a obavezan je i spisak servisera u pratećoj dokumentaciji za robu.

"Novina je i to da je detaljno regulisan postupak reklamacije i skraćen rok na osam umesto 15 dana u kome trgovac mora da odgovori na reklamaciju kupca", navela je Praizović.

Vodja projekta "Jačanje potrošača u Srbiji (IPA 2009)" Tijeri Burgoanji mišljenja je da bolje napraviti novi zakon koji bi bio sveobuhvatniji i dao veću zaštitu potrošačima iako su izmene i dopune postojećeg Zakona o zaštiti potrošača radjene temeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: