Ako smanje poreze povisićemo plate

Novac koji bi bio oslobođen smanjenjem poreza i doprinosa na zarade, oko 64 % poslodavaca bi razdelilo na povećanje plata zaposlenih i na povećanje profita.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2013.

14:20

Default images

A 32 odsto poslodavaca u Srbiji bi ih usmerilo isključivo na plate zaposlenih.

Kako je pokazalo istraživanje Unije poslodavaca Srbije i konsultantske kuće CEFE Srbija, koje je obuhvatilo predštavnike 202 malih, srednjih i velikih preduzeća, četiri odsto direktora ili menadžera bi ta sredstva dalo isključivo za povećanje profita.

Predstavnici Unije poslodavaca i CEFE Srbija, koji su sproveli istraživanje tokom prvih pet meseci ove godine, ukazali su da bi se smanjenje fiskalnog opterećenja zarada pozitivno odrazilo na zaposlenost, odnosno zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, kao i na povećanje zarada zaposlenih.

Trenutno poresko opterećenje zarada iznosi 68,19 dinara na svakih 100 dinara neto zarade zaposlenog, a 191 poslodavac smatra da bi u proseku bilo potrebno smanjiti fiskalno opterećenje zarada za oko 40 odsto u odnosu na sadašnji nivo.

Unija poslodavaca Srbije je zato ukazala da je neophodno sprovesti odgovarajuće reforme u javnom sektoru, odnosno reformu penzijskog sistema i PIO fonda, reformu Fonda za zdravstveno osiguranje, kao i reformu državne uprave i lokalne samouprave.

Daleko je 13. plata

Prema istraživanju, 95 odsto poslodavaca je reklo da je sadašnji iznos poreza i doprinosa na zarade prepreka za povećanje zarada zaposlenih u kompaniji, dok je svega pet odsto je reklo da kod njih to nije slučaj.

Takođe, kod 59 odsto njih taj iznos predstavlja prepreku za nova zapošljavanja, kod 28 odsto njih dovodi do potrebe da se smanjuje radna snaga, a kod 13 odsto privrednika nema uticaj.

Oko 70 odsto preduzeća nije u toku poslednje tri poslovne godine imalo problem sa isplatom zarada i poreza i doprinosa, dok je 30 odsto njih imalo taj problem.

Najveći problem predstavlja nemogućnost naplate potraživanja, potom nedovoljna obim posla, kao i nesolventnost.

Istraživanje Unije poslodavaca i CEFE Srbija pokazalo je i da 13. platu ne isplaćuje 61 odsto preduzeća, 22 odsto je nekada to činilo, a 17 odsto je zadržalo tu praksu.

Na pitanje da li bi poreske olakšice mogle stimulativno da deluju na isplaćivanje 13. plate, 53 odsto firmi bi to učinilo ako bi bili u potpunosti oslobođeni od toga, 18 odsto bi isplaćivalo ako bi oslobođenje bilo delimično, dok 29 odsto njih ne bi promenilo svoju politiku.

Previsoki doprinosi

Direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić poručio je da su sadašnji doprinosi na zarade u odnosu na iznos plata isuviše visoki za uslove u domaćoj privredi.

Kao jedan od najdrastičnijih primera naveo je tekstilnu industriju.

Rajić je ukazao da su u toj grani u Sloveniji porezi i doprinosi 50 odsto niži u odnosu na Srbiju, a u Bosni i Hercegovini za 40 odsto. Stimulativno bi bilo, dodao je, da u toj industriju nivo poreza i doprinosa bude 40 do 50 odsto niži u odnosu na visoko profitabilne privredne grane.

"Trebalo bi sprovesti jednu opsežnu studiju realnog opterećenja za svaku pojedinačnu privrednu granu, i odrediti kako to da se sprovede - ili da se uvedu progresivne stope prema visini zarada, ili da se uvedu stope prema profitablnosti privredne grane", smatra Rajić.

To bi značilo, kaže, da bi u onim privrednim granama koje obrću veću količinu novca, porezi i doprinosi trebalo da budu veći jer su i zarade veće, i obrnuto - kako građani ne bi morali da rade na crno.

Bez izbacivanja na ulicu

Rajić smatra da bi vlada morala prvenstveno da napravi program za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali ne tako što bi ih "izbacila na ulicu".

"Svako radno mesto koje je neproduktivno u javnom sektoru košta oko 9.000 evra godišnje, a taj novac trebalo bi prebaciti fondu odakle bi se stimulisale privatne firme da dobiju kredite sa niskim kamatama kao obrtna sredstva i da onda imaju obavezu da te ljude zapošljavaju", rekao je direktor Unije poslodavaca.

Time bi, kako je istakao, država uštedela, firme bi imale obrtna sredstva da povećaju proizvodnju, a ljudi bi zadržali posao.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo i da uz visoke poreze i doprinose na zarade, neke odredbe Zakona o radu i suvišne administrativne procedure u oblasti trgovine predstavljaju velike prepreke uspešnom poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: